Een van de slachtoffers in de Thalys
NOS Nieuws

Amerikanen voorkomen bloedbad in Thalys

De twee Amerikaanse passagiers die vandaag in een Thalys een man overmeesterden, hebben waarschijnlijk een bloedbad voorkomen. Dat zei de Franse minister van Binnenlandse Zaken Cazeneuve vanavond. Hij prees hun moed en bedankte de mannen: "Ze hebben waarschijnlijk het leven gered van veel mensen."

Een van de mannen was een Amerikaanse militair in burger, heeft het Pentagon bevestigd. Over de achtergrond van de tweede Amerikaan is niets bekend. President Obama heeft de mannen eveneens bedankt voor hun moed en hun snelle reactie. In een verklaring spreekt de president van een heldendaad, die een grote tragedie heeft voorkomen.

Cazeneuve: Amerikanen hebben bloedbad voorkomen

De schutter is ingestapt in Brussel. Hij zou zich gelijk in het toilet hebben verschanst. De Amerikanen hoorden vanuit het toilet het geluid van een machinegeweer dat werd doorgeladen. Ze wilden de man toen hij uit het toilet kwam ondervragen, waarop hij begon te schieten.

De Amerikanen wisten de man te overmeesteren, maar raakten daarbij zwaargewond. Een van de twee heeft schotwonden opgelopen en is in levensgevaar. De ander heeft steekwonden. De schutter is door de politie gearresteerd.

Negen magazijnen

De verdachte is een 26-jarige man van Marokkaanse afkomst die bij de Franse inlichtingendiensten bekend is, zo wordt gemeld. Hij was zwaar bewapend. Naar verluidt had hij negen magazijnen voor zijn kalasjnikov bij zich en een aantal messen. De Franse politie gaat ervan uit dat hij van plan was een terreuraanslag te plegen. Over zijn motief is nog niets bekend.

Minister Cazeneuve vindt het nog te vroeg om te spreken van een terreuraanslag, maar de anti-terreureenheid van het Franse ministerie van Justitie is wel een onderzoek begonnen. Een groot aantal rechercheurs zoekt in en bij de trein naar sporen.

Nederlanders

Aan boord van de trein, die op weg was van Amsterdam naar Parijs, waren 554 mensen. Onder hen waren veel Nederlanders. Na station Brussel-Zuid bestond de trein uit twee treinstellen. De schietpartij was in het treinstel dat in Brussel was aangekoppeld en waar waarschijnlijk veel minder Nederlanders in zaten.

De schietpartij vond volgens Thalys plaats op het traject bij Oignies, in Noord-Frankrijk. De trein werd vervolgens omgeleid naar het station van de Noord-Franse stad Arras, waar de passagiers zijn opgevangen. Het treinstel dat uit Amsterdam kwam, reed door naar Parijs. De passagiers uit het andere treinstel zijn opgevangen in een sporthal en worden door de Franse politie ondervraagd.

De Franse president Hollande heeft via Twitter zijn medeleven betuigd aan de gewonden. "We zullen er alles aan doen om de onderste steen boven te krijgen", schrijft hij. Ook Manuel Valls, de premier van Frankrijk, schrijft op Twitter dat hij de Amerikanen dankbaar is voor hun heldhaftige optreden in de trein.

  • ANP
    De verdachte op het station van Arras
  • AFP
    Sporenonderzoek in de Thalys
  • ANP
    Het technisch onderzoek in de Thalys

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl