Bondskanselier Merkel en minister van Financiën Schäuble
NOS Nieuws

Hardnekkig verzet binnen Merkels CDU tegen nieuwe steun Grieken

In de Duitse Bondsdag blijft een substantieel deel van de CDU tegen het derde steunpakket voor Griekenland. Bij een proefstemming binnen de partij van bondskanselier Merkel stemden dinsdagavond 56 van de 311 leden van de CDU/CSU fractie tegen, bijna allemaal CDU-leden. Naar verwachting blijven vijftien CDU'ers morgen bij de Bondsdag-stemming thuis.

Het verzet binnen de CDU blijft relatief klein; een ruime meerderheid zal morgen instemmen met de nieuwe steun aan Athene. Maar de stemming wordt desondanks gezien als een test voor bondskanselier Merkel.

De weerstand binnen de CDU tegen Merkels Griekenland-politiek is de afgelopen jaren toegenomen. In 2010 stemde de Bondsdag voor het eerst over een hulppakket voor Griekenland. Toen waren er maar vier CDU-leden tegen. Bij een stemming vorige maand was dat aantal gegroeid tot zestig. Vijf leden onthielden zich van stemming.

Dreigement

Hierna werd het onrustig in de partij. CDU-fractievoorzitter Volker Kauder waarschuwde nee-stemmers dat zij geen belangrijke functies in parlementaire commissies meer mochten bekleden, als ze bij hun stem bleven. Maar na het indirecte dreigement verstomde de kritiek niet. De twijfel over het plan blijft.

Voornaamste reden daarvoor is dat het pas later dit jaar duidelijk wordt of het IMF ook financieel bij gaat dragen aan het pakket. Voor veel CDU´ers is dit een voorwaarde voor het geven van nieuwe hulp. IMF-directeur Christine Lagarde heeft gezegd dat ze niet mee kan doen als de schuld van Griekenland zo groot blijft en door de nieuwe leningen boven 200 procent van het bruto buitenlands product groeit. Dus zouden er volgens Lagarde schulden moeten worden kwijtgescholden, maar dat is voor Duitsland niet bespreekbaar.

Worsteling

In een interview met de ZDF probeerde Merkel de twijfelaars gerust te stellen. Ze gaat ervan uit dat het IMF gewoon meedoet. "Van kwijtschelding van schulden kan geen sprake kan zijn, maar er is wel speelruimte om de Griekse schuld te verlichten", zei ze.

Zo zouden de looptijden van de leningen en de hoogte van de rente kunnen worden aangepast. Ook de grootste criticus van het plan, minister van Financiën Wolfgang Schäuble, heeft zich inmiddels achter het plan geschaard. "Ik heb lang met dit plan geworsteld, maar ik weet nu dat het de beste optie voor Griekenland is", sprak hij.

Uit de proefstemming van vanavond blijkt dat dit deels heeft gewerkt. Het aantal nee-stemmers is in ieder geval niet toegenomen. Maar enkele mondige CDU'ers zijn nog altijd niet over de streep. "Ik ben er niet van overtuigd dat de schulden van Griekenland houdbaar zijn. Ik kan hier niet voor stemmen", zei criticus van het eerste uur Klaus-Peter Willsch.

Volgens Willsch geven de hulpmaatregelen in het pakket het verkeerde signaal af. "Het beste middel tegen de verleiding van het maken van schulden is de hoge rente die je dan moet betalen. Maar met dit pakket worden de Grieken juist beloond voor het lenen van nog meer geld. Dat klopt niet."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl