Financieel woordvoerder Mark Harbers van de VVD staat de pers te woord na het overleg over steun voor Griekenland ANP

De VVD stemt in met nieuwe steun aan Griekenland. Daardoor staat een meerderheid in de Tweede Kamer achter het steunpakket van 86 miljard euro voor de Grieken. Nederland neemt daarvan 5 miljard voor zijn rekening.

Volgens VVD-Kamerlid Harbers lag de beslissing de partij zwaar op de maag, want de VVD heeft twijfels of het pakket echt zal werken. "De Grieken zullen moeten leveren om het waar te maken."

Alleen

De VVD wil niet dat Nederland alleen zou komen te staan. "Het is Griekenland dat alleen hoort te staan", zei Harbers. Hij voegde eraan toe dat als één land tegen zou stemmen, het geld dan "linksom of rechtsom" toch wel naar Griekenland zou gaan.

"We hebben eerder sterk onze nek uitgestoken, omdat we erin geloofden dat er andere dingen mogelijk waren, maar als je om je heen kijkt is de realiteit dat daar in Europa geen andere bondgenoten voor waren", zei Harbers. De VVD-fractie heeft de hele middag over de kwestie vergaderd. 

Kamerdebat

Premier en VVD-leider Rutte heeft al erkend dat hij met de nieuwe steun een verkiezingsbelofte breekt. Morgen onderbreekt de Kamer het zomerreces voor een debat over het pakket. De PVV heeft een motie van wantrouwen aangekondigd. 

VVD akkoord met steun aan Griekenland

STER reclame