Helikoptereigenaar Jerrel van Embricqs en Winston van Embricqs, vader van de piloot
NOS Nieuws

35.000 dollar voor vinder Surinaamse helikopter

  • Harmen Boerboom

    Correspondent Suriname

  • Harmen Boerboom

    Correspondent Suriname

Door correspondent Harmen Boerboom

Er is een beloning uitgeloofd voor degene die de helikopter vindt die eind mei in Suriname verdween. De eigenaar van het toestel, Jerrel van Embricqs van het helikopterbedrijf Hi-Jet, belooft de vinder een bedrag van 35.000 dollar. De twee inzittenden worden nog vermist.

Van Embricqs is al bijna drie maanden op zoek naar de heli, die werd bestuurd door zijn Nederlandse neef Donavan. "Vanuit de lucht en op de grond, in het bos, maar het blijft zoeken naar een speld in een hooiberg. We hebben mensen nodig die ons komen helpen. We hopen die aan te trekken met deze beloning in het vooruitzicht."

Onduidelijk

De helikopter verdween op 23 mei tijdens een vlucht van Sipaliwini in het uiterste zuiden van Suriname naar de hoofdstad Paramaribo. Aan boord was behalve Donavan van Embricqs ook de Surinaamse technicus Noy Kertodikromo.

Het is volgens Hi-Jet nog steeds onduidelijk wat er is gebeurd. Op een persconferentie zei Jerrel van Embricqs dat hij er niet van uitgaat dat de heli is uitgeweken voor slecht weer. "We hebben betrouwbare informatie van mensen die het toestel hebben zien vliegen op de oorspronkelijke route en op dat moment was er van slecht weer nog geen sprake."

Morele steun

De Hi-Jet eigenaar wijst op de goodwill die het bedrijf heeft bij de Surinaamse bevolking. "Hi-Jet heeft in totaal meer dan zeshonderd Search-and-Rescue-vluchten in Suriname uitgevoerd. De meeste daarvan zijn uitgevoerd door Donavan. Ook over de grens hebben we een goede naam. Een Nederlands bedrijf heeft 30.000 euro geschonken als bijdrage in de brandstofkosten van de zoektocht. En in Amsterdam is geld opgehaald met een benefietconcert", vertel Jerrel van Embricqs.

"We hebben al honderdduizenden dollars in de zoektocht geïnvesteerd, dus alle bijdragen zijn welkom. Maar het is vooral ook de morele steun die ons goed doet. Wij gaan hoe dan ook door totdat het geld op is, desnoods tot ons faillissement", voegt hij eraan toe.

Nederlandse hulp

De Surinaamse regering heeft intussen opnieuw een verzoek gedaan om steun vanuit Nederland. "We hopen dat Nederland ons een soort röntgenapparaat wil sturen waarmee je door het bladerdak van de jungle kunt kijken", zei Donavans vader Winston van Embricqs op de persconferentie. Het ministerie van Buitenlandse Zaken in Den Haag zegt in een reactie dat het het hulpverzoek "in beraad" heeft.

Winston van Embricqs is, evenals Donavans moeder, eind mei vanuit het buitenland naar Suriname gereisd. "Hoe ik het volhoud? Ik weet het zelf niet. Misschien omdat ik dagelijks spiritueel contact met mijn zoon heb. Daarom weet ik zeker dat hij nog in leven is."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl