NOS Nieuws

Nieuwe tegenslag voor familie vermiste helikopterpiloot

  • Harmen Boerboom

    Correspondent Suriname

  • Harmen Boerboom

    Correspondent Suriname

Door correspondent Harmen Boerboom

Familieleden van de vermiste Nederlandse helikopterpiloot Donavan van Embricqs hebben opnieuw een tegenslag te verwerken gekregen. Den Haag zal geen materieel of manschappen voor de zoektocht naar Suriname sturen.

"De autoriteiten in Paramaribo hebben daar niet om gevraagd en dus sturen wij het niet", zegt een woordvoerder van het ministerie van Buitenlandse zaken. "Suriname heeft ons wel verzocht om hulp van sporenspecialisten van het ministerie van Defensie. Die gaan beelden en vluchtdata analyseren".

Donavans vrouw Naomi staart wezenloos voor zich uit. De familieleden van de piloot bidden samen en troosten elkaar. De sombere sfeer in het huis van de piloot wordt enigszins doorbroken door Malik, het acht maanden oude zoontje van Naomi en Donavan. Hij ligt trappelend op de schoot van zijn moeder en zuigt met een tevreden glimlach aan een fopspeen.

Zoektocht in een jungle zo groot als Nederland

Kort na de verdwijning, op 23 mei, vlogen de ouders van Donavan en tien andere familieleden over vanuit Nederland. In slopende onzekerheid wachten ze op nieuws. "Zaterdag is het precies vier weken geleden dat de heli verdween", zegt Winston van Embricqs, de vader van de vermiste piloot. "Sinds dat moment wordt er tevergeefs gezocht met het blote oog."

Hij is verbaasd over de door Suriname gevraagde ondersteuning uit Nederland. "Wat moeten ze met analyses? Welke beelden? Er moet gezócht worden. Suriname heeft daarvoor de juiste spullen niet en Nederland wel. Vraag dáár dan gewoon om".

Den Haag bood kort na de vermissing hulp aan, maar die werd toen door Paramaribo geweigerd. Drie weken later liet de rampenbeheersingsdienst NCCR aan de ambassade weten toch assistentie nodig te hebben. De dienst is niet bereikbaar voor antwoord op de vraag waarom juist om deze hulp verzocht is.

Onzichtbare muren

Jerrel van Embricqs is de eigenaar van Hi-Jet helicopters, het bedrijf waarvoor de vermisten vlogen. "Donavan is mijn neef en een van de meest ervaren piloten van Suriname. Hij heeft talloze reddingsvluchten uitgevoerd. Het is verschrikkelijk dat uitgerekend hij nu vergeten wordt."

De baas van Hi-Jet zoekt sinds de verdwijning elke dag met een van zijn andere helikopters. Hij raakt geëmotioneerd. "Panama, Oekraïne? Toen kon Den Haag het wel. Waarom nu niet? Ook Donavan heeft een Nederlands paspoort. Ze hadden hier allang moeten zijn".

"Het zijn die onzichtbare muren die ons zo wanhopig maken", vult Winston van Embricqs aan. "Vorige week waren we bij de Nederlandse consul. We gingen blij naar buiten, want Nederland zou gaan helpen. We zijn nu een week verder, maar voor ons is er niets veranderd. We zijn heel erg teleurgesteld."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl