Minister Koenders van Buitenlandse Zaken gaat eind augustus naar het Noordpoolgebied. Zijn reis begint op 28 augustus op Spitsbergen, om de grootste Nederlandse wetenschappelijke Noordpool-expeditie ooit weer welkom te heten in de bewoonde wereld.
Die expeditie, met 55 Nederlandse wetenschappers, vertrekt woensdag met een schip vanuit de hoofdstad van Spitsbergen Longyearbyen. Doel van de expeditie is het eiland Edgeøya, om onderzoek te doen naar de snelle veranderingen in het Arctische gebied.
Arctisch Centrum
De expeditie wordt georganiseerd door het Arctisch Centrum Groningen in samenwerking met het Willem Barentsz Poolinstituut. Koenders: "Dankzij deze expeditie krijgen we meer inzicht in de gevolgen van menselijke activiteiten en klimaatverandering voor het poolgebied. Dat helpt ons om op een verantwoorde manier om te kunnen gaan met dit kwetsbare gebied."
Koenders brengt ook een bezoek aan het Nederlandse onderzoeksstation in Ny Alesund, dat zichzelf het noordelijkste dorp ter wereld noemt. Ook neemt hij deel aan een symposium waar de onderzoekers de resultaten van de expeditie met elkaar gaan bespreken.
John Kerry
Na Spitsbergen reist Koenders door naar Alaska. Op uitnodiging van zijn Amerikaanse collega Kerry is hij daar voor een internationale conferentie over klimaatverandering en het Arctisch gebied, op 30 en 31 augustus.
"De Noordpool is een uniek gebied dat van groot belang is voor het ecosysteem van de aarde. De snelle veranderingen ter plekke hebben wereldwijd grote gevolgen. Daarom is het van belang om zoveel als mogelijk in internationaal verband te spreken en afspraken te maken over duurzame omgang met het gebied", aldus Koenders.
Kuipers Munneke
Ook NOS-weerman Peter Kuipers Munneke reist met de expeditie mee. Vanaf woensdag zal hij dagelijks op de website van de NOS een weblog bijhouden. Verslaggever Martijn Bink zal op radio en tv verslag doen van de expeditie.