Oranje hoopt zich over anderhalve week te kwalificeren voor de World Rugby Women’s Sevens Series
NOS Sport

'Nog volop perspectief voor vrouwenrugby'

Er zit nog voldoende perspectief in het vrouwenrugby. Dat zegt technisch directeur van de rugbybond, Krijn de Schutter, ondanks het wegvallen van vier ervaren krachten bij de Ladies Sevens-ploeg.

Tessel van Dongen, Yasmin Gunner, Nicole Kwee en Tessa Veldhuis zwaaien om uiteenlopende redenen af. Het nieuws is na de gemiste olympische kwalificatie een nieuwe tegenslag voor de Oranjeploeg. "Sowieso een aderlating, er valt veel kennis en ervaring weg", vertelt De Schutter.

Positief

"We gaan nu proberen om met de huidige groep ons te plaatsen voor de World Series en ik vind dat we ondanks deze tegenslag een goede kans daarop hebben", blijft hij positief. "Onze groep blijft goed genoeg om ons alsnog te kwalificeren."

Kwalificatie voor de World Series (op 22 en 23 augustus in Dublin) is zeer belangrijk voor Oranje om op hoog niveau te kunnen blijven spelen. "Het niveau ligt daar nog een stuk hoger dan op de Olympische Spelen", verzekert De Schutter. "Je kunt je voorstellen wat dat voor de ontwikkeling van ons team betekent."

Uiteenlopende redenen

Een combinatie van blessureleed en teleurstelling lag ten grondslag aan de beslissing van het afgezwaaide viertal. "Tessel komt van origine uit het basketbal, maar had een olympische droom. Die droom is weg, dus pakt ze haar oude sport weer op", legt De Schutter uit.

"Yasmin zet door een gescheurde kruisband het rugby op een laag pitje en hetzelfde geldt voor Tessa, die opnieuw last heeft van een hersenschudding. Nicole presteerde tegenvallend en was al enige tijd geen onderdeel meer van het eliteteam."

Op de weegschaal

In september wordt duidelijk of het NOC*NSF de Nederlandse rugbyvrouwen dezelfde financiële ondersteuning blijft geven. Zo niet, dan gaat de ploeg een zware toekomst tegemoet. De Schutter blijft echter hoopvol.

"We staan sowieso voor een grote uitdaging, want we zijn een kleine sport. We zullen opnieuw moeten gaan bouwen", aldus De Schutter. "Maar ik ben hoopvol, want we spelen straks ook het EK onder 18 jaar en daar zit ook een aantal talenten tussen dat weer kan doorstromen. Het vrouwenrugby is absoluut niet ten dode opgeschreven."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl