Tientallen politiemensen arriveren bij rechtbank in Rotterdam om de uitspraak bij te wonen
NOS Nieuws

Rechter oordeelt over schietende agenten

De rechtbank in Rotterdam doet vandaag uitspraak in de zaak van de twee agenten die in 2013 in Rotterdam-Zuid Mike Stok doodschoten. Het Openbaar Ministerie vroeg twee weken geleden om de agenten te ontslaan van rechtsvervolging. Desondanks wordt het oordeel van de rechters in politiekringen met spanning afgewacht.

Stok kreeg in april 2013 een bon van twee stadswachten omdat hij zijn honden los liet lopen. Vervolgens liep Stok weg zonder de bon te accepteren. De twee vrouwelijke stadswachten besloten de politie in te schakelen. Twee agenten troffen de agressieve Stok aan in de Fazantstraat in Rotterdam, waar hij onder invloed van alcohol met een soort bijl om zich heen zwaaide.

De agenten handelden naar eigen zeggen uit noodweer toen ze hem neerschoten. Hij bezweek aan zijn verwondingen.

Het OM wilde de agenten aanvankelijk helemaal niet vervolgen. Nabestaanden van Mike Stok stapten echter naar het hof in Den Haag en dat bepaalde dat de agenten alsnog voor de rechter moesten worden gebracht.

Niet gerust

Dat de officier van justitie de rechtbank vroeg om de agenten te ontslaan van rechtsvervolging, was niet verwonderlijk gezien de eerdere stellingname van het OM. Volgens het OM had het onderzoek van de Rijksrecherche uitgewezen dat het geweld gerechtvaardigd was en dat de twee agenten correct hadden gehandeld.

Toch is men er bij de politie niet gerust op dat de twee Rotterdamse agenten niet worden veroordeeld. Zeker niet nadat vorige maand een politieman uit Limburg tot twee jaar cel werd veroordeeld. Het lid van een arrestatieteam schoot in 2013 op een automobilist die op de vlucht sloeg. Hij raakte een passagier. Ook in dit geval had het OM vrijspraak geëist, maar de rechtbank veroordeelde hem voor poging tot doodslag.

Deze veroordeling en enkele andere zaken leidden tot veel onrust onder politiemensen. De politiebond ACP pleitte ervoor om agenten die betrokken zijn geweest bij schietincidenten voortaan direct als verdachte aan te merken. Dat zou de politiemensen meer rechtszekerheid bieden.

De top van de Nationale Politie en het ministerie van Veiligheid en Justitie zijn hier geen voorstander van. Zij denken eerder aan een stelselwijziging waardoor bijvoorbeeld een speciale rechtbank zich over dit soort politiezaken gaat buigen. Voor militairen is er al zo'n aparte rechtbank. Maar dan moeten er echter wel enkele wetten worden veranderd.

Terughoudender

Ondertussen is de onzekerheid onder politiemensen groot, blijkt onder meer uit berichten op het intranet van de politie en uit gesprekken met agenten. Er klinken al geluiden om bij een veroordeling van de Rotterdamse agenten voortaan terughoudender te zijn bij incidenten waarbij mogelijk geweld gebruikt moet gaan worden. "Ik zal wat minder hard naar zo’n melding gaan. Misschien rijd ik eerst wel een blokje om", zei een agent na afloop van de zitting twee weken geleden.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl