Een politieagent gebruikt zijn dienstwapen
NOS Nieuws

Agenten met pruik voor rechter

In Rotterdam dient de rechtszaak tegen twee politieagenten wegens het doodschieten van de 29-jarige Mike Stok in 2013. De agenten zitten vermomd met pruiken in de rechtszaal.

De agenten staan anoniem voor de rechter, omdat ze worden bedreigd. Ze worden NN01 en NN02 genoemd.

Soort tomahawk

Verslaggever Robert Bas woont de rechtszaak bij. Hij zegt dat het incident dat tot de dood van de Rotterdammer leidde, zo'n vijf minuten duurde. Het begon toen twee stadswachten de man aanspraken omdat zijn honden los liepen.

De man raakte slaags met de stadswachten. Buurtbewoners bemoeiden zich ermee en probeerden hem tot de orde te roepen. Volgens verschillende getuigen liep hij daarna met een stok met een metalen uiteinde rond, "een soort tomahawk".

Psychose

Agent NN01 was in burger in de buurt en ging na een oproep om spoedassistentie op de fiets naar de locatie. Hij zag Mike Stok "op verwilderde wijze", met een voorwerp in zijn hand, op hem afkomen.

De man was volgens de agent "in panische toestand". Hij had grote ogen, een wazige blik en was woedend. Volgens NN01 leek zijn gedrag op dat van iemand met een psychose. De agent zei dat hij bang was en zich bedreigd voelde.

Schot op benen

Hij trok zijn wapen, toen Stok vlak voor hem afsloeg en op een groepje mensen afliep. De man ging ervandoor, door achtertuinen en dwars door schuttingen heen, zei de agent, die achter hem aan ging. "Als hij iemand tegenkomt, is die het haasje", dacht hij.

NN01 schoot in totaal vier keer. Het eerste schot was op de benen van de man, maar toen die bleef doorrennen vond de agent het genoeg geweest. Hij was bang dat de verwarde man iemand zou vermoorden.

Na NN01 werd agent NN02 gehoord. Zij vertelde dat ze met een collega in een politiebusje in de buurt was, toen de oproep om spoedassistentie kwam. Zij hoorde dat er een man met een wapen rondliep en dacht meteen dat het foute boel was.

Toen zij op de locatie aankwam, zag zij Stok met "iets" in zijn handen op haar afrennen. Ook zij vond dat hij zich "wild" gedroeg en trok haar wapen. Ze zei dat hij niet reageerde op luid schreeuwen van de politie. "Het was alsof hij op zoek was."

Ze hoorde haar collega schieten en loste zelf een waarschuwingsschot. "Dat had geen enkel effect", zei ze. Stok kwam volgens haar heel dreigend over. Ze dacht dat hij iemand zou grijpen als hij niet zou worden gestopt. Ze schoot nog een keer gericht, op de benen van Stok, maar miste.

Politiedeskundige Jaap Timmer zei in de rechtbank dat nietsdoen geen optie was voor de agenten ter plaatse, omdat Stok de rechtsorde in ernstige mate verstoorde. Alternatieven als het gebruik van fysiek geweld of pepperspray noemde hij geen reële opties.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl