Een voorstander voor behoud van de vlag bij het regeringscentrum van South Carolina
NOS Nieuws

'Slavernijvlag' weg bij Capitool South Carolina

De Amerikaanse staat South Carolina verwijdert de vlag die het symbool werd van onderdrukking van zwarte Amerikanen uit het regeringscentrum in de hoofdstad Columbia. Daar ging een dertien uur durend emotioneel debat aan vooraf, dat vooral de Republikeinen verdeelde.

Directe aanleiding voor het debat was de aanslag vorige maand op een kerk in Charleston, waarbij negen zwarte kerkgangers door een blanke racist werden doodgeschoten. "Als het lijden van de mensen in Charleston u niet raakt, heeft u geen hart", beet een Republikein partijgenoten toe. Die hadden meer dan zestig amendementen ingediend om totale verwijdering te voorkomen, bijvoorbeeld door de omstreden vlag nog één keer per jaar te hijsen.

Diep in de nacht stemde het Huis van Afgevaardigden van South Carolina met 94 tegen 20 stemmen voor het wetsvoorstel. De Senaat ging eerder deze week al akkoord. Gouverneur Haley, die de wet moet tekenen, is voorstander van het weghalen van de vlag.

Slavernij

De 'Confederate Flag' of rebellenvlag was de vlag van de Zuidelijke Staten tijdens de Amerikaanse Burgeroorlog (1861-1865). Die ging onder meer over afschaffing van de slavernij. De Zuidelijke Staten, waaronder ook South Carolina, waren daartegen.

In de vorige eeuw bleef de vlag een symbool voor de zuidelijke trots en cultuur. In 1961 nam South Carolina als enige staat het besluit om de vlag boven op het regeringscentrum te laten wapperen, naast de officiële Amerikaanse vlag: de 'Stars and Stripes'.

In diezelfde jaren werd de vlag ook het symbool van onderdrukking van zwarte Amerikanen. Hun protest daartegen zorgde er in 2000 voor dat de vlag van de regeringsgebouwen verdween. De voorstanders kregen het voor elkaar dat hij wel voor het regeringscentrum mocht blijven staan.

Charleston

De aanslag in Charleston stimuleerde de tegenstanders om opnieuw in actie te komen. Zij riepen het parlement op om de vlag van het terrein van het regeringscentrum weg te halen. Ook president Obama steunde dat initiatief.

De vlag is niet verboden. Ieder die hem op privéterrein wil laten wapperen, mag dat blijven doen.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl