Bondskanselier Merkel en minister van Financiën Schäuble in de Bonsdag
NOS Nieuws

Merkel: praten vóór referendum heeft geen zin

Duitsland wil pas na het Griekse referendum op zondag onderhandelen over een nieuw hulpprogramma. "De deur blijft openstaan voor gesprekken, maar het heeft geen zin om vóór zondag verder te praten", zei bondskanselier Merkel in een debat in de Bondsdag.

Merkel noemde het laatste voorstel van de Griekse premier Tsipras niet specifiek, maar daarover zei minister van Financien Schäuble eerder vandaag dat het "niet meer duidelijkheid heeft gegeven".

De landen in de eurozone hoeven niet bang te zijn voor een economische ramp, zei Merkel. Een bankroet van Griekenland is volgens haar geen groot gevaar meer voor Europa: "We kunnen het referendum rustig afwachten. Europa is sterk genoeg. Veel sterker dan vijf jaar gelden."

'Geen paniek'

Ook vice-premier Gabriel gebruikte een groot deel van zijn spreektijd om de Bonsdag ervan te overtuigen dat paniek nergens voor nodig is.

Minister van Financiën Schäuble was duidelijk minder optimistisch. Griekenland en Europa zitten in een bijna onmogelijke situatie. Doelend op Griekenland, zei hij: "Een stabiele munteenheid heeft behoefte aan vertrouwen en verantwoordelijke leden en niet aan een partner die niks doet en zich nergens aan houdt."

'Historische verantwoordelijkheid'

Zoals verwacht kregen Merkel, Schäuble en Gabriel er van de oppositie flink van langs. Leider van Die Linke, Gregor Gysi, noemt het onverantwoordelijk om de voorstellen van Tsipras af te wijzen. "Frau Merkel, u heeft een historische verantwoordelijkheid. U kunt de geschiedenisboeken ingaan als redder of als vernietiger van Europa."

Gysi verwijt de Duitse regering de Griekse regering doelbewust te willen laten mislukken. Schäuble wees deze beschuldiging boos van de hand.

'Niet wachten tot referendum'

De Franse president Hollande zei vandaag juist dat deze tijd vraagt om dialoog, niet om "onwrikbare verklaringen". "Het is onze plicht om Griekenland in de eurozone te houden." Hollande benadrukte dat Athene een verantwoordelijkheid heeft, maar dat ook Europa verantwoordelijk is voor het bijeenhouden van de eurozone.

Correspondent Ron Linker zegt dat Hollande het liever niet wil laten aankomen op een referendum. "De Franse president sprak maandagavond telefonisch met president Obama, die het met hem eens is: het onderhandelen moet doorgaan, niet eerst het referendum afwachten."

Volgens correspondent Arjan Noorlander in Brussel is het duidelijk dat de regeringsleiders het niet helemaal eens zijn met elkaar. "Hollande, en de andere sociaal-democraten, willen meer doen vóór zondag. Merkel (christen-democraten) wil eerst weleens zien wat het zondag wordt. En Juncker van de Europese Commissie hangt ertussenin. Ze kiezen allemaal een beetje hun eigen lijn, maar binnen de marges van de huidige plannen. Ze hebben afgesproken elkaar niet te laten vallen."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl