De Griekse premier Tsipras
NOS Nieuws

'Grieken komen Europa deels tegemoet'

De Griekse regering lijkt alsnog tegemoet te komen aan een deel van de eisen van de geldschieters. In een brief die in handen is van The Financial Times zou staan dat premier Tsipras zich alleen nog verzet tegen verhoging van het btw-tarief en de verhoging van de pensioenleeftijd.

De brief was gisteren al aangekondigd door minister van Financiën Varoufakis, tijdens de ingelaste vergadering van de Eurogroep.

Europa-correspondent Arjan Noorlander zegt dat Athene er alles aan doet om weer in gesprek te komen met Brussel. Tegelijkertijd benadrukt hij dat het btw-tarief en de pensioenmaatregelen de afgelopen tijd belangrijke pijnpunten waren.

The Financial Times schrijft dat Tsipras wil dat de Griekse eilanden een btw-korting kunnen behouden, om te voorkomen dat het toerisme zware klappen krijgt. Ook wil hij dat de verhoging van de pensioenleeftijd wordt vertraagd.

'Ongekend moeilijk'

Uit Berlijn zijn de eerste reacties lauw. Minister Schäuble van Financiën zegt dat de brief niet meer duidelijkheid schept en dat de situatie "ongekend moeilijk" blijft. "Er wordt nog een referendum gehouden over een pakket dat er niet is en er nooit is geweest."

De Eurogroep heeft vanmiddag om 17.30 uur weer telefonisch overleg.

Eurogroep-voorzitter Dijsselbloem wil niet inhoudelijk reageren. "Ik kan er alleen maar over zeggen dat we er vanmiddag over gaan spreken."

Dijsselbloem: 'we gaan er vanmiddag over spreken'

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl