Hoe kon er zo veel misgaan met de verdachte van moord Borst?
Hoe kan het dat de instanties zo veel fouten hebben gemaakt bij hun behandeling van Bart van U., de man die wordt verdacht van de moord op Els Borst? Die vraag zal de commissie-Hoekstra moeten beantwoorden in een rapport dat vanmorgen verschijnt.
Duidelijk is al bij voorbaat dat er veel fout ging in de manier waarop politie, justitie en hulpverlening omgingen met Bart van U. Zo gaf het Openbaar Ministerie afgelopen januari al toe dat in het verleden ten onrechte geen DNA-materiaal is afgenomen.
Van U. werd in 2012 veroordeeld voor verboden wapenbezit en had toen DNA moeten afstaan, maar dat is nooit gebeurd. Anders was hij veel eerder in beeld gekomen in het onderzoek naar de dood van Els Borst.
'Geen gevaar'
Er ging meer mis: in 2011 bleek dat Van U. verward was en dat hij er waandenkbeelden op nahield. Zo droeg hij altijd een kogelwerend vest. Dat hoorde volgens zijn advocaat bij zijn standaarduitrusting als hij de straat op ging. Pogingen om Van U. te laten behandelen voor zijn geestelijke problemen mislukten doordat hij zich daartegen verzette. Hij weigerde iedere medewerking en door een hoger beroep en het instellen van cassatie wist Van U. aan behandeling te ontkomen.
Gisteren meldde EenVandaag dat Van U. een week voor de moord op Els Borst naar een politiebureau in zijn woonplaats Rotterdam ging. Hij vroeg daar om te worden vastgezet, omdat hij anders strafbare feiten zou plegen. Van U. werd uiteindelijk niet vastgezet of opgenomen, omdat hij geen gevaar voor zichzelf of anderen zou zijn.
Al deze fouten waren voor het OM aanleiding om een "grondig en breed onderzoek" in te stellen. Commissievoorzitter Rein Jan Hoekstra overhandigt zijn rapport vanmorgen aan Herman Bolhaar, de baas van het OM. Dat is vanaf 11.00 uur rechtstreeks te zien op NPO Nieuws.