Tom Dumoulin in de gele trui, in die van de Ronde van Zwitserland
NOS Wielrennen

Tom Dumoulin houdt Tour-droom geheim

Tom Dumoulin mocht na de vierde etappe in de Ronde van Zwitserland opnieuw de gele leiderstrui aantrekken. De Limburger zag zijn voorsprong in het algemeen klassement teruglopen tot een minimum, maar kon daar niet over treuren. "Het is leuk dat ik die trui heb, maar het was niet erg geweest als ik hem had verspeeld. Morgen gebeurt dat toch wel, voor 99 procent zeker."

De 24-jarige wielrenner van Giant-Alpecin voelt de bui al hangen, met de koninginnenrit in de Zwitserse ronde op komst . De etappe over 237 kilometer heeft de finish bovenop de Rettenbachgletsjer in Oostenrijk liggen, na een lange, steile klim die de renners vooral uit de Ronde van Duitsland kennen. Dumoulin weet dat hij daar geen kans heeft, maar hij hoopt wel wat schade te kunnen herstellen in de afsluitende tijdrit.

Niet te voorspellen

Hoeveel tijd de specialist in die race tegen de klok kan goedmaken durft hij niet te voorspellen. "Een goede of slechte dag kan voor mij zomaar een minuut uitmaken. Dat ligt aan mezelf, maar ook aan mijn concurrenten. Het is moeilijk te zeggen."

Maar dat hij nu vol voor het klassement gaat is zeker. "Mijn eerste doel waren de tijdritten, mijn tweede doel was het klassement. Het wordt nu steeds aannemelijker dat dat ook gaat gebeuren."

Een Nederlander in het leiderstricot, ook al is het in een andere ronde, doet de harten van de Nederlandse wielerfans sneller kloppen. Met 'Le Grand Départ' in Utrecht in aantocht wordt al voorzichtig gedroomd van een Nederlandse geletruidrager in de Ronde van Frankrijk. Dumoulin is daar niet mee bezig, zijn focus ligt nog op de klus in Zwitserland.

Grote kop

Maar dat hij daar een favorietenrol heeft vergaard voor de tijdrit op de eerste dag van de Tour de France, is duidelijk. "Alles kan, maar het zal zeker geen eitje zijn. Ik moet heel hard werken om bij de beste renners te zijn."

Of hij al stiekem droomt van de gele trui in Utrecht wil hij niet zeggen. "Ik ga mijn dromen niet prijsgeven. Daar heb ik helemaal geen zin in, want dan staat er morgen weer een grote kop in de krant."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl