NOS Wielrennen

Sprint Matthews is Sagan te machtig

Matthews houdt Sagan van ritwinst en gele trui

Michael Matthews heeft de vierde rit in de Ronde van Zwitserland gewonnen. De Australiër van Orica-GreenEdge maakte het beulswerk van zijn ploeggenoten in de slotfase uitstekend af. Bij de finish heuvelop bleef hij de Slowaak Peter Sagan voor. Robert Gesink werd tiende. Tom Dumoulin bleef ternauwernood in het bezit van de leiderstrui.

De Belgen Thomas De Gendt, Stijn Devolder en Frederik Backaert reden samen met de Italiaan Davide Malacarne en de Amerikaan Alex Howes in de beginfase van de 193 kilometer lange rit van Flims naar Schwarzenbach weg. Echt kans om te strijden om de dagzege, kregen ze niet, want met nog 50 kilometer te gaan had het peloton ze weer te pakken.

Finish geknipt voor Matthews

Omdat de hellende weg naar de finish een kolfje naar de hand was van Matthews, hield Orica het tempo hoog om eventuele avonturiers te ontmoedigen. Sprinters als Mark Cavendish, Arnaud Demare en Alexander Kristoff konden het tempo zelfs niet eens bijbenen en haakten voortijdig af.

En toen in de slotfase Marco Marcato, Sergio Henao en Jan Bakelants probeerden een gaatje te slaan, reed Michael Albasini zo'n beetje in zijn eentje het gat dicht. In de sprint heuvelop kwam Greg van Avermaet te vroeg op kop te zitten. Sagan passeerde hem, maar was niet bij machte de nog sterkere Matthews af te stoppen.

Doordat Sagan in de sprint met de tweede plaats genoegen moest nemen en dus ook met minder bonificatie, kwam hij net tekort om Tom Dumoulin af te lossen als klassementsleider. Die pakte op 38 kilometer van de streep heel slim drie tellen bij een bonificatiesprint en dat volstond net voor nog een dag in de leiderstrui, die hij sinds de proloog om zijn schouders draagt. Zij hebben exact dezelfde tijd nu, maar het verschil in duizendsten, gebaseerd op de proloog, is in het voordeel van Dumoulin.

Woensdag wacht de koninginnenrit in Zwitserland. De vijfde etappe eindigt bovenop de Rettenbachgletsjer.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl