Johan Cruijff 'misbruikt' Ajax voor andere doeleinden, stelt de Volkskrant
NOS Voetbal

'Cruijff gebruikt revolutie Ajax voor eigen belang'

Johan Cruijff gebruikt Ajax als uithangbord van zijn eigen bedrijf en om zelf op financieel vlak flink te profiteren. Dat beweert de Volkskrant, op basis van cijfers, documenten en gesprekken met betrokkenen. Cruijff zou volgens de krant niet alleen uit clubliefde handelen, maar zakelijke belangen hebben.

Volgens de Volkskrant is het eigen vermogen van de BV’s die op naam staan van Cruijff tussen 2011 en 2013 verdubbeld tot ruim vijf miljoen. Verder zouden tientallen medewerkers uit de jeugdopleiding van de club verplicht een opleiding volgen aan het Cruyff Institute.

“Cruijff heeft een netwerk van familie, oude vrienden en vertrouwelingen die hij laat opdraven als er functies te vergeven zijn. Hij zorgt voor hen. En krijgt er loyaliteit voor terug”, schrijft de krant.

Loyaliteit

"Die loyaliteit werkt ook in de media. In ruil voor exclusieve toegang beschermen enkele journalisten Cruijff. "Als Cruijff een tikkie krijgt, dan leggen Johan Derksen van Voetbal International en Jaap de Groot van De Telegraaf uit wat hij bedoelt en hoe klein en onwetend zijn tegenstanders zijn.”

Clubicoon Cruijff schuift vrienden naar voren en wanneer de club niet aan de salariseisen voldoet, zoals het met Wim Jonk en Dennis Bergkamp is gebeurd, begint hij te dreigen. “Die salarissen moeten omhoog. Doe het of ik regel het via 'de krant'."

Daarmee doelt Cruijff op De Telegraaf, waar De Groot fungeert als zijn ghostwriter. De hoofdredacteur van Telesport verzorgt bovendien gastcolleges op de Cruijff University.

De komst van Tscheu La Ling is een signaal aan Marc Overmars en Dennis Bergkamp, die inmiddels als disloyaal te boek staan.

De Volkskrant

Zakelijke imperium

Belangrijke spil in het zakelijke imperium van Cruijff is volgens de ochtendkrant zijn schoonzoon Todd Beane, die tevens een van de schrijvers is van het plan-Cruijff. Het plan is gebaseerd op de ontwikkeling van jeugdspelers. De Amerikaan Beane probeert als directeur van Cruyff Football het plan-Cruijff te verkopen aan andere voetbalclubs. Zo werden onder andere Maccabi Tel Aviv, Mamelodi Sundowns en Chivas als klant binnengehaald.

Afgelopen week werd bekend dat Tscheu La Ling adviseur wordt van een strategische commissie, die de problemen bij Ajax moet oplossen.

"Het is aan Tscheu La Ling om nu de zakelijke belangen van Cruijff veilig te stellen. Zijn komst is een signaal aan Marc Overmars en Dennis Bergkamp, die inmiddels als disloyaal te boek staan", beweert het dagblad. Samen met trainer Frank de Boer is het drietal volgens Cruijff schuldig aan de slechte doorstroming van de jeugd.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl