Johan Cruijff
NOS Voetbal

'Cruijff wil laten zien dat hij de baas is bij Ajax'

Het feit dat Ajax deze week bekendmaakte dat Tscheu La Ling is aangesteld als adviseur van een nieuwe strategische commissie, betekent nog niet dat de problemen binnen de club een-twee-drie zijn opgelost. "De spanning kan wel eens gaan toenemen de komende maanden", verwacht Arno Vermeulen, chef voetbal van de NOS.

Johan Cruijff bracht onlangs een bezoek aan Amsterdam om te praten over de toekomst. Twee leden van het technisch hart van Ajax, assistent Dennis Bergkamp en technisch directeur Marc Overmars, zouden onenigheid hebben met hoofd opleidingen Wim Jonk, die al lange tijd niet meer aanschuift bij de wekelijkse vergadering.

Cruijff de baas

De komst van de strategische commissie moet zorgen dat iedereen weer achter het plan-Cruijff gaat staan. "Cruijff laat met de komst van Ling zien dat hij de baas is", aldus Vermeulen. "Hij heeft Ling al een paar keer tevergeefs naar voren geschoven."

Het is ook een beetje spierballentaal van Cruijff om Ling naar voren te schuiven.

Arno Vermeulen

In de strategische commissie zitten Dolf Collee en Theo van Duivenbode. Laatstgenoemde heeft de taak in de strategische commissie om het plan-Cruijff terug te brengen. Vermeulen: "De andere man, Collee, richt zich meer op de zakelijke kant van het verhaal. Hij is minder bekend voor de voetbalvolgers, want hij heeft een verleden bij ABN Amro."

Algemeen directeur Michael Kinsbergen vertrekt bij Ajax, maar er komt nog geen opvolger. Eerst wil Cruijff dat de problemen worden opgelost. "Cruijff heeft gezien dat de balans niet goed uitpakt. Er zijn mensen die een andere koers varen dan hij wil. Met het inbrengen van Ling lijkt het erop dat Cruijff alles weer naar zijn hand wil zetten."

Ajax erkent problemen

Ajax lijkt met het toelaten van de wens van Cruijff te erkennen dat er problemen zijn. Vermeulen: "Kinsbergen wordt verweten dat het probleem tussen het technisch hart en de Toekomst (Jonk, red.) niet is opgelost."

Vermeulen denkt dat de komst van de strategische commissie en Ling ook voor nieuwe problemen kan zorgen. "Niet iedereen zal blij zijn met de komst van Ling. Denk aan mensen als Marc Overmars en Edwin van der Sar. Maar het is ook een beetje spierballentaal van Cruijff om Ling naar voren te schuiven. Laten zien dat hij ook vanuit Barcelona de baas is over Ajax. Er is nog steeds een machtstrijd gaande en daar gaat Ling nu ook een rol in spelen. Er gaat nog veel gebeuren in Amsterdam, dat is duidelijk."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl