Timo Huges had een een frisse wind moeten doen waaien bij de Nederlandse Spoorwegen na het vertrek van de vorige topman, die door het Fyra-debacle in het nauw kwam.
Maar de nieuwe NS-topman raakte persoonlijk betrokken bij het gerommel bij de aanbesteding van het openbaar vervoer in Limburg. Vanmiddag zegde de raad van commissarissen en minister Jeroen Dijsselbloem het vertrouwen in hem op. Dijsselbloem: "Het vertrouwen in de heer Huges aan mijn kant is verdwenen."
In Nieuwsuur reageren onderzoeksjournalist Marcel van Silfhout, reizigersorganisatie Rover en vakbond FNV op deze nieuwe ontwikkeling.
Een rol gespeeld
Minister Dijsselbloem vindt het vertrek van Huges onvermijdelijk. "Het vertrouwen in de heer Huges aan mijn kant is verdwenen." Dijsselbloem sprak vanmorgen op zijn ministerie met twee commissarissen van NS. Zij kwamen tot hetzelfde oordeel.
Dijsselbloem: "De feiten zijn dat er een medewerker van concurrent Veolia is overgenomen om dat bedrijf te dwarsbomen. Er is expres onvolledige informatie aan een concurrent gegeven. Er is bedrijfsgevoelige informatie van een concurrent verspreid. En bij al deze incidenten heeft de heer Huges een rol gespeeld."
Onjuiste verklaring
Huges heeft over al deze wantoestanden ook nog onjuiste verklaringen afgegeven in de onderzoeken die er naar liepen, concluderen Dijsselbloem en de commissarissen. "Het is buitengewoon ernstig dat iemand met zo'n functie, die in een maatschappelijke rol het voorbeeld zou moeten geven, dit heeft gedaan", zegt de minister.
Deze week verscheen een rapport van de Autoriteit Consument en Markt, waaruit blijkt dat de NS bij een concessie voor vervoer in Limburg concurrent Veolia uit de markt heeft gedrukt. De NS hield relevante informatie achter, en sleepte zo zelf de opdracht binnen.
De Telegraaf meldde vanochtend dat Huges zelf een aan hem geadresseerde mail met vragen van Veolia heeft doorgestuurd naar NS-dochter Qbuzz die onder Abellio valt. Daarmee zou hij aanbestedingsregels hebben overtreden.
Tekst en uitleg
Dijsselbloem wilde eerder vandaag dat Huges en voorzitter Van den Driest van de raad van commissarissen tekst en uitleg gaven over de gang van zaken. Huges krijgt geen vertrekvergoeding.