Minder mensen bij Tiananmen-wake in verdeeld Hongkong
In Hongkong hebben vanavond tienduizenden mensen een wake gehouden voor de slachtoffers bij de opstand op het Plein van de Hemelse Vrede (Tiananmen) in Peking, 26 jaar geleden. De organisatie spreekt van 135.000 aanwezigen; de politie van 46.000.
De opkomst is de laagste sinds 2008. Sommige deelnemers vinden dat de organisatoren, die zich inzetten voor meer democratie in China, zich meer moeten focussen op Hongkong. Zo'n duizend studenten hebben daarom gebroken met de organisatie en een eigen wake gehouden.
Aparte status
Hongkong hoort bij China, maar heeft als voormalige Britse kolonie eigen wetten en relatief veel vrijheden. Die bijzondere status staat nu voor een deel onder druk. Over twee weken bepaalt het parlement van Hongkong of de inwoners vanaf 2017 hun eigen leider mogen kiezen, of dat ze alleen kunnen kiezen uit kandidaten die Peking heeft geselecteerd. Vanwege de naderende stemming over dat omstreden plan was juist een zeer hoge opkomst verwacht.
Het parlement bestaat maar voor de helft uit gekozen volksvertegenwoordigers. Hoewel de pro-democratie-beweging bij de laatste verkiezingen meer stemmen kreeg, heeft het pro-Pekingkamp er een meerderheid.
4 juni 1989
Hongkong is de enige stad in China waar de neergeslagen studentenprotesten van 4 juni 1989 herdacht mogen worden. De wake trekt ieder jaar meer dan 100.000 deelnemers.
Vorig jaar had Hongkong te maken met wekenlange protesten voor meer democratie. Die ontstonden nadat bekend was geworden dat Peking invloed wil op de kandidaten voor het stadsbestuur. Begin oktober werden de tentenkampen van de 'Paraplu-beweging' door de politie opgedoekt.