Pamela Geller tijdens een interview in New York eind mei
NOS Nieuws

Extremist Boston wilde Pamela Geller onthoofden

De moslimextremist die dinsdag door de politie in Boston werd doodgeschoten, was oorspronkelijk van plan om activiste Pamela Geller te onthoofden. Toen dat te lastig bleek, besloot hij de politie aan te vallen. Dat meldt de Amerikaanse nieuwszender CNN.

Pamela Geller (56) is een geestverwant van Geert Wilders. Ze is voorzitter van het American Freedom Defense Initiative. Geller organiseerde onder meer de expositie van Mohammed-cartoons in Garland (Texas), waar op 3 mei twee mannen het vuur openden kort nadat Wilders daar was vertrokken. Een beveiliger raakte toen gewond.

Makkelijker doelwit

De extremist in Boston, Usaamah Rahim (26), werd al lange tijd door de politie in de gaten houden. Hij trok een mes toen agenten hem aanspraken, waarop hij werd doodgeschoten.

Uit gegevens van internetwinkel Amazon.com was gebleken dat Rahim messen had gekocht. De FBI nam daarna een aantal telefoongesprekken op, waarin hij met een vriend plannen zou hebben besproken om Pamela Geller te onthoofden. Maar dat bleek niet eenvoudig. "Zo lang kan ik niet wachten", zei Rahim tegen zijn vriend.

Daarom besloot hij zich op de politie te richten. "Ik ga achter die jongens in het blauw aan", zei hij. "Omdat zij het makkelijkste doelwit zijn." Niet veel later kwamen agenten hem op straat tegen.

Leger van beveiligers

Tegenover CNN reageerde Pamela Geller op het bericht dat zij het oorspronkelijke doelwit was. "Ze hadden het op mij gemunt omdat ik de islamitische wetten tegen godslastering heb overtreden. Ze willen iedereen doden die niet hun bevelen opvolgt en die niet vrijwillig gehoorzaamt aan hun wetten. Verzetten we ons tegen deze wreedheid of buigen we het hoofd en houden we voortaan onze mond?"

Geller vertelde verder dat ze sinds het incident in Garland een "leger van beveiligers" om zich heen heeft. "Dit is wat tegenwoordig nodig is als je een cartoon wilt laten zien", zei ze daarover. "Het is verschrikkelijk."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl