Eigen populariteit dwingt Amsterdam tot maatregelen
Met het oog op de toenemende drukte neemt Amsterdam maatregelen om de stad leefbaar te houden. De gemeente benadrukt dat de groei van de stad een positieve ontwikkeling is, maar erkent dat er ook overlast en irritatie door ontstaan.
Amsterdam wil toeristen en bezoekers beter gaan spreiden, zodat de binnenstad wordt ontzien, staat in een beleidsdocument van het stadsbestuur (.pdf 40MB).
Daartoe worden gebieden buiten het centrum gepromoot. Van de Sloterplas wordt bijvoorbeeld een nieuw recreatiegebied gemaakt en muziekevenementen moeten vaker buiten het centrum plaatsvinden. Het aantal grote evenementen is in vier jaar gestegen van 161 (2010) naar 264 (2014).
In het centrum komt meer ruimte voor voetgangers en fietsers; die ruimte ontstaat door meer parkeergarages te bouwen. Er komen twaalf nieuwe ondergrondse garages met zo'n 4000 parkeerplekken.
Illegale hotels
Het stadsbestuur noemt specifiek de Haarlemmerstraat en de 9 Straatjes als plekken waar meer ruimte komt voor fietsers en voetgangers. De straten rond het Rembrandtplein worden op vrijdag- en zaterdagavonden voetgangersgebied. Ook de Nieuwmarkt moet voetgangers- en fietsvriendelijker worden. Een deel wordt autovrij en er komt een proef met specifieke laad- en lostijden.
Het college van burgemeesters en wethouders maakte al eerder bekend de bestrijding van illegale hotels tot prioriteit te maken. Het gaat daarbij ook nadrukkelijk om huizen die illegaal worden onderverhuurd aan bijvoorbeeld toeristen.
Jaarlijkse groei
Om het groeiend aantal inwoners te kunnen huisvesten, wil Amsterdam vanaf 2018 jaarlijks 5000 nieuwe woningen bouwen, op verschillende locaties. De stad verwacht dat het inwonertal de komende jaren blijft groeien.
Amsterdam maakt sinds halverwege de jaren 80 een groei door van het aantal inwoners. In 1985 waren er op het dieptepunt 675.000 inwoners, inmiddels is dat opgelopen tot 823.000. De stad groeit jaarlijks met zo'n 10.000 inwoners.