Als vergelding voor de EU-sancties waardoor tal van Russische politici en oligarchen de Europese Unie niet meer in mogen, heeft Rusland 89 Europese politici en militairen op een eigen zwarte lijst gezet. Er staan drie Nederlanders op: VVD-europarlementariër Hans van Baalen, Pvda-Tweede Kamerlid Michael Servaes en Tweede Kamerlid Louis Bontes.
Verder zijn het vooral ministers en oud-ministers, in ieder geval mensen die zich kritisch hebben uitgelaten over de Russische bemoeienis met Oekraïne, zoals de Poolse onderminister van Justitie Kupiecki, en de Britse oud-bewindsman voor Defensie Rifkind.
Ook diverse leden en oud-leden van het Europees Parlement, zoals Rebecca Harms van de Duitse Groenen, de Fransman Daniel Cohn-Bendit van de Groenen en de Vlaamse liberaal Guy Verhofstadt, zijn door Moskou tot ongewenst persoon verklaard.
Opvallend
De opvallendste namen zijn die van Nick Clegg, tot voor kort vicepremier van David Cameron, en van Michael Fuchs, vicefractievoorzitter van Angela Merkels CDU. In de ogen van de Russen zijn het allemaal havikken en het lijkt erop dat president Poetin ook uit is op een reactie van de belangrijkste leiders van Europa.
Nieuwsuur spreekt vanavond met Michiel Servaes en Louis Bontes. Rusland-kenner Hubert Smeets geeft commentaar in de studio.
Minister Koenders heeft de Russische tijdelijk zaakgelastigde ontboden op het ministerie van Buitenlandse Zaken en heeft hem zijn scherpe verontwaardiging overgebracht. Nederland vindt dat "dergelijke beslissingen transparant dienen te zijn, inhoudelijk onderbouwd en dat de mogelijkheid moet bestaan een besluit aan te vechten".
De lijst van de EU is juist heel specifiek, de Russische lijst lijkt eerder willekeurig samengesteld. Zo zitten er ook leden van de Raad van Europa bij, waar Rusland zelf ook deel van uitmaakt.
Oog om oog
Mogelijk is de lijst nu gepubliceerd, omdat de EU op 31 juli opnieuw naar de sancties tegen Rusland kijkt en probeert president Poetin op deze manier druk uit te oefenen.
Het kan ook te maken hebben met het komende rapport over de MH17-ramp. Het staat wel vast dat de uitkomsten daarvan negatief zijn voor Rusland en mogelijk laat Poetin nu alvast zijn vastberadenheid zien. Hij is een man van oog om oog, tand om tand.
Het MH17-rapport zou ook verklaren waarom de Russen wat voorzichtiger lijken te reageren op de situatie in Oekraïne. Het is steeds duidelijker dat daar Russen aanwezig zijn, mogelijk voelen ze aan dat het nu niet slim is om verder verwikkeld te raken in de situatie daar.
Economische problemen
Maar het kan ook zijn dat de financiële situatie in Rusland al Poetins aandacht vergen. Voor het eerst zijn er onder Poetin problemen met het uitbetalen van de salarissen, wat stakingen rondom Moskou te weeg brengt. De Europese sancties zijn bovenop een bestaande economische crisis geland en dat heeft de situatie voor Poetin wel degelijk gecompliceerd.