Detail van twee ruiters op een strand van Max Liebermann
NOS Nieuws

Eerste schilderij Gurlitt-collectie te koop

Sotheby's gaat volgende maand een schilderij veilen uit de voormalige roofkunstcollectie van Cornelius Gurlitt. Het is voor het eerst dat een werk dat deel uitmaakte van die collectie op een veiling wordt aangeboden. Het schilderij moet minimaal 480.000 euro opbrengen.

Twee ruiters op een strand van Max Liebermann uit 1901 werd eerder deze maand teruggegeven aan de rechtmatige eigenaren. Een van hen, David Toren, kan zich nog herinneren dat het doek hing in de villa van zijn oud-oom.

"Maar nu ben ik negentig jaar oud en blind", zegt hij. "Hoewel de teruggave een zeer belangrijke persoonlijke betekenis voor mij heeft, kan ik niet meer zo genieten van het schilderij als destijds."

Roofkunst

Bij een huiszoeking in het appartement van Gurlitt in 2012 vond de Duitse politie meer dan 1200 schilderijen. Gurlitt had ze geërfd van zijn vader, die er tijdens de Tweede Wereldoorlog voor de nazi's in handelde.

Een groot deel van de collectie bestaat daarom waarschijnlijk uit roofkunst. Het Kunstmuseum Bern, waaraan Gurlitt de werken schonk na zijn dood in 2014, heeft al 800.000 euro uitgegeven aan onderzoek naar de herkomst van de werken.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl