De bevolking in Burundi demonstreert tegen president Nkurinziza
NOS Nieuws

"President Burundi weer in paleis"

President Nkurunziza is gezien bij het presidentieel paleis in Burundi. Hij is daarmee definitief terug in zijn eigen land, meldt persbureau AP. Ook het Franse persbureau AFP heeft iemand gesproken die de president in zijn paleis heeft gezien.

Na de mislukte poging tot staatsgreep wordt de president niet met gejuich onthaald in de hoofdstad Bujumbura, zegt correspondent Koert Lindijer in het NOS Radio 1 Journaal. "Daar zijn opnieuw demonstraties tegen hem begonnen. Juist in de hoofdstad is hij niet populair, daarbuiten is dat wel anders."

Rust

Het is wel rustiger in Bujumbura. Volgens journalist Jojanneke Spoor werd er vanochtend nog geschoten. "Er waren schoten te horen in de wijken waar militairen zijn gearresteerd die verantwoordelijk waren voor de coup. Maar sindsdien is het stil."

In sommige wijken kan je beter nog niet de straat op gaan. "De Amerikaanse ambassade is toch ongerust en gaat daarom mensen evacueren, maar de Nederlanders en de Belgen doen dat voorlopig nog niet", zegt Spoor.

Je moet heel moedig zijn om de straat op te gaan.

Correspondent Koert Lindijer

Door de couppoging is wel een duidelijk signaal afgegeven, zegt Lindijer. "De uitspraak 'je speelt met vuur' van de oppositie is daarmee werkelijkheid geworden. Je zou kunnen zeggen dat de positie van Nkurunziza is verzwakt, en dat hij meer moet luisteren naar de mensen in zijn eigen land."

Desalniettemin blijft president Nkurunziza bij zijn punt. Hij wil een derde ambtstermijn ook al is die volgens de grondwet illegaal, vertelt Lindijer. "Dat heeft hij heel duidelijk gezegd, dus hij heeft geen concessies gedaan."

"De grote vraag nu is: stelt hij zich tolerant op, heeft hij iets geleerd van de afgelopen dagen? Of voelt hij zich gesterkt en gaat hij nog arroganter en repressiever optreden?"

Demonstraties

In twee wijken van Bujumbura zijn demonstraties gehouden, die door de overheid zijn verboden. "Vroeger was je nog een rebel als je tegen de overheid demonstreerde, nu ben je terrorist. Dus je moet heel moedig zijn om de straat op te gaan", aldus Lindijer.

Anderen kiezen ervoor om het land te ontvluchten. Inmiddels zijn zo'n 100.000 mensen op de vlucht geslagen. Het gaat vooral om Tutsi's, legt Koert Lindijer uit. "Zij zijn bang dat de gruwelijkheden van de jaren 90 tussen de Hutu's en Tutsi's weer een rol gaan spelen."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl