De Rohingya dobberen al dagen rond voor de Thaise kust
NOS Nieuws

'Mensen drinken hun eigen urine'

Niet alleen Europa, maar ook Azië kampt met een groot bootvluchtelingenprobleem. Daar zwerven duizenden Rohingya, een moslimminderheid uit Birma, rond in bootjes op zee. Thailand, Maleisië en Indonesië weigeren de vluchtelingen toegang en sturen ze weer weg.

Afgelopen week werd er voor de kust van Thailand weer zo'n boot gevonden, vol met mensen op zoek naar een beter leven. De Thaise marine volgt de boot met vluchtelingen, maar biedt geen hulp zolang de autoriteiten daarvoor geen toestemming geven. Tien mensen zijn al gestorven aan de hongerdood en overboord gegooid, meldt de BBC.

We hebben gezien dat mensen hun eigen urine opvangen in flesjes en opdrinken.

Jonathan Head, BBC-correspondent

"Het is een wanhopig gezicht", zegt BBC-correspondent Jonathan Head. Hij is in de buurt van de boot, die door mensensmokkelaars stuurloos voor de Thaise kust is achtergelaten. "Mensen schreeuwen naar ons vanaf de boot en smeken om water en voedsel."

Wanhoop

Volgens Head zijn er veel vrouwen en kinderen aan boord van de overvolle oude vissersboot. "We hebben gezien dat mensen hun eigen urine opvangen in flesjes en drinken. We hebben al het eten en drinken dat wij aan boord hadden naar ze toe gegooid." De wanhoop is ook goed te zien op videobeelden die van de boot zijn gemaakt.

Vluchtelingen springen over boord voor eten

De boot dobbert op zee waar het overdag zo'n 34 graden is. "Daarom zijn er ook dekens op het dek gegooid om wat bescherming tegen de zon te bieden." De migranten zeggen tegen hem dat ze zo'n drie maanden op zee zijn.

De situatie werd pas echt ernstig toen de bemanning zes dagen geleden besloot de boot te ontvluchten. Eerst maakten ze de motor onklaar. De boot werd door lokale vissers gevonden en naar Thaise wateren gesleept, vertelt de BBC-correspondent.

Een Thaise marineofficier zou hem hebben verteld dat de islamitische Rohingya op weg zijn naar Maleisië. Thailand wil ze wel water, voedsel en medicijnen geven, voordat ze op eigen kracht weer verder moeten. De Thaise autoriteiten hebben tegen de BBC gezegd dat de Rohingya niet aan land mogen komen, maar dat Thailand de mensenrechten wel respecteert.

Vervolgde minderheid

De Rohingya zijn volgens de Verenigde Naties een van de meest vervolgde minderheden ter wereld. Vaker is de groep vervolgd door onder meer de Birmese overheid. In 2012 was er een nieuwe golf van geweld tegen hen. Dat leidde tot een van de grootste uittochten van bootvluchtelingen sinds de Vietnam-oorlog.

Ruim 100.000 Rohingya zijn ondertussen het geweld en de armoede in het boeddhistische land ontvlucht.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl