NOS Nieuws

'Rohingya één van de meest vervolgde minderheden'

  • AFP
    Vluchtelingen worden opgevangen in een sporthal in Atjeh, Indonesië
  • EPA
    Het zijn Rohingya's uit voornamelijk Birma en Bangladesh
  • EPA
    Hier krijgen ze medische zorg...
  • EPA
    ...en eten en drinken

Niet alleen Europa heeft te kampen met een vluchtelingenprobleem, ook in Azië zoeken mensen hun geluk in een ander land. Zoals de Rohingya, een islamitische minderheid die wordt bedreigd in Birma.

In de eerste drie maanden van dit jaar zijn zo'n 25.000 vluchtelingen, voornamelijk Rohingya, door mensensmokkelaars meegenomen, twee keer zo veel als in dezelfde periode vorig jaar, zegt de VN-vluchtelingenorganisatie UNHCR.

De ongeveer 800.000 Rohingya wonen in een klein gebied in Birma, aan de grens met Bangladesh. Ze zijn stateloos en hebben geen burgerrechten, vertelt correspondent Michel Maas. "De regering beschouwt hen als illegale vreemdelingen uit het buurland Bangladesh en vindt dat ze Birma moeten verlaten, ook al wonen ze er al generaties lang."

Behalve in Birma leven ze ook in Bangladesh, Saudi-Arabië en Pakistan.

Kampen

Volgens de Verenigde Naties zijn de Rohingya één van de meest vervolgde minderheden ter wereld. Meerdere malen zijn er grote groepen vervolgd, na hetzes van de Birmese overheid.

In 2012 was er een nieuwe golf van geweld tegen de islamitische Rohingya's. Boeddhisten staken hele moslimwijken in brand en plunderden winkels. De overheid deed niets.

De uitbarsting die zomer leidde tot één van de grootste uittochten van bootvluchtelingen sinds de oorlog in Vietnam. Sindsdien zijn meer dan 100.000 Rohingya's het geweld en de armoede in Birma ontvlucht.

De meesten zoeken hun heil bij mensensmokkelaars en proberen, vaak over zee, naar Thailand te gaan. Daar worden ze onder erbarmelijke omstandigheden vastgehouden in kampen in het oerwoud. Ze mogen pas verder reizen als er geld is betaald.

Achtergelaten

Vorige week zijn tientallen menselijke resten in kampen in het zuiden van Thailand gevonden. Sindsdien treden de Thaise autoriteiten harder op tegen mensensmokkelaars.

Bij een vluchtelingenkamp in het zuiden van Thailand wordt een massagraf gevonden

Vluchtelingen die de afgelopen dagen op zee dreven, konden niet aan land in Thailand, omdat gealarmeerde smokkelaars hen alleen hadden achtergelaten in hun boten, zonder eten. Meer dan 2000 mensen bereikten Maleisië en Indonesië; ze werden gered of zwommen zelf naar de kust.

Volgens overlevenden zijn zo'n tachtig mensen omgekomen en veel mensen die zijn gered, zijn ziek of zwak.

Totdat er duidelijkheid is over de status van de vluchtelingen, worden ze opgevangen in onder meer sporthallen in Maleisië en Indonesië. Daar krijgen ze eten en medische hulp. Maar hun definitieve bestemming en hun toekomst blijven onzeker.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl