Tegenstanders van het bed-bad-brood akkoord demonstreren op het Spuiplein in Den Haag
NOS Nieuws

'Over mensenrechten onderhandel je niet'

De bed-bad-broodopvang is de absolute ondergrens om in leven te blijven. Dat zegt voorzitter Laurien Koster van het College voor de Rechten van de Mens in het NOS Radio 1 Journaal. "Daar mag je niet onder zakken en daar onderhandel je niet over." Volgens het college is het kabinet met het akkoord onder die grens beland.

Het college stelt in zijn jaarrapport dat bij politiek lastige kwesties mensenrechten vaak onder druk staan. Dat bleek volgens het college ook bij het bed-bad-broodakkoord over afgewezen asielzoekers. Politiek is de kou uit de lucht, maar voor de mensen zijn de problemen nog niet opgelost.

Laurien Koster van het College voor de rechten van de Mens

Mens

"Natuurlijk mag van uitgeprocedeerde asielzoekers gevraagd worden te vertrekken", zegt Koster. "Maar dat wordt anders als je ze geen eten geeft op het moment dat ze niet weggaan. In veel gevallen is hun situatie problematisch en is de uitzetting niet makkelijk te realiseren." Zolang asielzoekers in Nederland zijn, moeten ze volgens haar als mens behandeld worden.

De ondergrens voor mensenrechten kan ook worden vertaald in termen van veiligheid en een dak boven je hoofd.

Laurien Koster, voorzitter College voor de Rechten van de Mens

Het valt nog te bezien of de afspraken die tussen coalitiepartijen VVD en PvdA zijn gemaakt daadwerkelijk zo worden uitgevoerd, zegt ze. "Niet iedereen blijkt het met de afspraken eens. Zo zeggen veel gemeenten: wij kiezen voor een andere tactiek en stellen de mensenrechten wel centraal."

Niet alleen in de bed-bad-broodkwestie staan de mensenrechten onder druk, stelt het college. Ook in Groningen is dat het geval. "De ondergrens voor mensenrechten kan ook worden vertaald in termen van veiligheid en een dak boven je hoofd. Het gaat om het behouden van een plek op deze aarde."

Kennis

Dat mensenrechten niet altijd in het beleid terugkomen heeft volgens Koster twee redenen. "We hebben in Nederland heel weinig onderwijs op het gebied van mensenrechten. Dus die worden niet makkelijk herkend. En politiek is de boodschap soms niet populair."

Volgens haar is het de moeite waard om mensenrechten als uitgangspunt te nemen in beleid. Als voorbeeld noemt ze de rechten voor homoseksuelen en transgenders in Nederland. "De situatie van deze mensen is hier vaak beter dan in de rest van de wereld. Als je kiest voor mensenrechten dan ben je ook in staat om die aan mensen toe te bedelen."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl