Uitgeprocedeerde asielzoekers in Amsterdam
NOS Nieuws

'Politiek stelt compromis boven mensenrechten'

Bij politiek lastige kwesties in Nederland komen mensenrechten te vaak op het tweede plan. Dat stelt het College voor de Rechten van de Mens in zijn jaarrapport dat vandaag is verschenen.

Als recent voorbeeld noemt het college het bed-bad-broodakkoord over de afgewezen asielzoekers. Politiek was met dat akkoord de kou uit de lucht, maar de problemen met de opvang van deze mensen zijn nog niet opgelost. Mensen hebben in beginsel altijd recht op bed, bad en brood zonder voorwaarden vooraf, vindt het college.

Het College voor de Rechten van de Mens (voorheen Commissie Gelijke Behandeling) is het loket in Nederland voor burgers die zich ongelijk behandeld of gediscrimineerd voelen. In zijn rapport (.pdf) blikt het college terug op meer kwesties die het afgelopen jaar hebben gespeeld. Er worden aanbevelingen gedaan over de manier waarop mensenrechten beter kunnen worden nageleefd.

Geen paradijs

Nederland lijkt vergeleken met de rest van de wereld een paradijs, maar niet voor de vluchteling die zich wil herenigen met zijn gezin of voor Groningers die zich onveilig voelen door de aardbevingen, constateert het college. Vaak lijkt het politieke compromis belangrijker dan de basisrechten van mensen.

In het rapport staat verder dat de overheid zich te vaak afzijdig houdt als er discriminerende uitlatingen zijn.

Deurbeleid horeca

Het college doelt daarmee vooral op discriminatie op de arbeidsmarkt en in de horeca. Deze sector houdt zelf toezicht op het deurbeleid, maar dat heeft tot niets geleid, constateert het college. Nog steeds weigeren veel portiers mensen de toegang vanwege afkomst of huidskleur.

Ook de middelen die gemeenten hebben om discriminerende horeca-eigenaren aan te pakken, lijken geen effect te hebben. Het college roept het kabinet op in te grijpen en zo nodig aanvullende maatregelen te treffen.

Op de arbeidsmarkt gaat het vooral om discriminatie van migranten, bijvoorbeeld het weigeren van stages voor meisjes met een hoofddoek. Ook zwangere vrouwen worden geregeld gediscrimineerd. Het komt nog vaak voor dat zij geen verlenging krijgen van hun contract. De overheid moet werkgevers die zich daaraan schuldig maken sancties opleggen of strafrechtelijk vervolgen, zegt het college.

Terreur

De vrees voor terreuraanslagen leidt volgens het college ook tot schending van mensenrechten. Anti-terreurwetgeving leidt tot maatregelen die niet vooraf door de rechter zijn getoetst. Dat speelt bij huiszoekingen, het intrekken van de nationaliteit en bij reisverboden.

Het college vindt dat onwenselijk: het is volgens het college aan de rechter om te bepalen of het gerechtvaardigd is om mensenrechten in te perken, niet aan de politiek.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl