Parlement herdenkt gevallenen Tweede Wereldoorlog
In de Tweede Kamer zijn de mensen herdacht die tijdens de Tweede Wereldoorlog zijn omgekomen. Bij de Erelijst voor Gevallenen werden kransen gelegd door de voorzitters van de Eerste en Tweede Kamer, premier Rutte en staatssecretaris Van Rijn. Ook droegen leerlingen van een middelbare school uit Den Haag gedichten voor.
Kamervoorzitter Van Miltenburg zei in een toespraak dat de Tweede Wereldoorlog een blijvend onderdeel is van onze geschiedenis en collectief geheugen.
Aan de hand van een persoonlijk familieverhaal ging ze in op de cruciale rol die de koopvaardij bij de bevrijding heeft gespeeld. "Het waren de schepen, ook de Nederlandse vrachtschepen, tankers, passagiersschepen, sleepboten en kustvaarders die de mensen en het materieel naar Europa brachten."
Hier bij de Erelijst voor Gevallenen herdenken we iedereen die naar huis wilde, maar niet thuis is gekomen.
Van Miltenburg stond daarna stil bij alle Nederlandse burgers en militairen die zijn omgekomen in de Tweede Wereldoorlog en bij andere oorlogsituaties. "Hier bij de Erelijst voor Gevallenen herdenken we iedereen die naar huis wilde, maar niet thuis is gekomen."
Na de kranslegging en toespraak van de Kamervoorzitter werd een minuut stilte gehouden. De politici vertrokken daarna naar het Internationaal Perscentrum Nieuwspoort, waar oud-CDA-politica Hannie van Leeuwen de herdenkingsrede uitspreekt. Die bijeenkomst wordt afgesloten met een kranslegging door vertegenwoordigers van de pers, bij het monument aan de gevel van Nieuwspoort.