Samuel Steinmann in 2009
NOS Nieuws

Staatsbegrafenis voor Noorse Auschwitz-overlevende

De Noorse Auschwitz-overlevende Samuel Steinmann, die vrijdag op 91-jarige leeftijd overleed, krijgt morgen in Oslo een staatsbegrafenis. Premier Solberg van Noorwegen heeft dat bekendgemaakt. Ze zegt dat Steinmann "een belangrijk persoon was voor heel Noorwegen".

Samuel Steinmann zat van eind 1942 tot begin 1945 in het concentratie- en vernietigingskamp Auschwitz, waar hij dwangarbeid moest verrichten. Vlak voor de bevrijding van het kamp door het Rode Leger moest Steinmann in een 'dodenmars' naar het kamp Buchenwald lopen, zo'n 600 kilometer naar het westen. Ook dat overleefde hij.

Na terugkomst in Noorwegen, in mei 1945, werd Steinmann een van de bekendste Holocaust-overlevenden van zijn land. Hij maakte indruk met toespraken en was bij vrijwel alle Noorse herdenkingen van de oorlog aanwezig.

Onderscheiding

Steinmann kreeg onder meer een koninklijke onderscheiding voor zijn inspanningen om jonge Noren over de Holocaust te vertellen. Hij was uiteindelijk de laatste Noor die de verschrikkingen van Auschwitz kon navertellen.

Noorwegen was net als Nederland van 1940 tot 1945 bezet door nazi-Duitsland. Van de ruim 2000 Noorse Joden zijn 772 gedeporteerd; van hen keerden 34 terug.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl