Een vrouw in een buitenwijk van Kathmandu rouwt

Nepal zucht onder gevolgen zware aardbeving

De zware aardbeving van zaterdag in Nepal heeft het leven van mogelijk acht miljoen mensen ontwricht, zeggen de Verenigde Naties. Het dodental kan oplopen tot 10.000, zegt de Nepalese premier Koirala in een interview met het Britse persbureau Reuters.

Er zijn tot nu toe 4349 lichamen geborgen. Ruim 8500 mensen raakten gewond. Ongeveer een half miljoen mensen is op de vlucht.

In Nieuwsuur een gesprek met de Nepalees Shrochis Karki van Oxford University.

27 april: Hoe komt hulp voor Nepal goed terecht?
Nepal zucht onder gevolgen zware aardbeving

Leger

De schade in het rampgebied is groot en communicatie is vaak niet mogelijk. Eten en drinken zijn schaars en er zijn bijna geen verblijfplaatsen. Voor de derde nacht op rij hebben veel mensen buiten geslapen. Sommigen hebben geen woning meer, anderen doen dat uit angst voor naschokken.

De naschokken maken het voor de reddingswerkers ook lastig. Nepal heeft bijna het volledige leger ingezet. Vrijwel de gehele politiemacht in het Aziatische land houdt zich bezig met de gevolgen van de beving.

Op beelden gemaakt met een drone is te zien dat de aardbeving het straatarme Nepal hard heeft geraakt. Veel van de beroemdste cultuurschatten - eeuwenoude hindoeïstische en boeddhistische tempels en andere historische gebouwen die op de Unescolijst van werelderfgoed staan - zijn onherstelbaar verwoest.

Helaas, deze YouTube video is niet meer beschikbaar

Slecht bereikbaar

De hulp bereikt vooral de hoofdstad Kathmandu. Veel minder aandacht is uitgegaan naar plattelandsdistricten ten noordwesten van de hoofdstad die zeer slecht bereikbaar zijn. De toestand is daar mogelijk nog ernstiger, zoals blijkt uit de schaarse berichten.

"Ik heb berichten ontvangen van dorpen waar 70 procent van de huizen is verwoest", zei de hoogste ambtenaar in het district Gorkha, dicht bij het epicentrum, tegen persbureau AP.

Reddingsteams

Nederland coördineert op verzoek van de Verenigde Naties de activiteiten van alle reddingsteams die in Nepal zoeken naar slachtoffer, zei minister Henk Kamp van Economische Zaken vandaag in de Tweede Kamer.

SAR.NL meldde vanochtend dat twee reddingsgroepen op verschillende locaties in Kathmandu hebben gezocht. Ze zijn ingezet bij een ingestort hotel en een woonhuis. Er wordt gezocht met speurhonden.

Nederlands hulpteam vertrekt naar Nepal

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl