Terwijl de wereldpers zich heeft verzameld in de haven van Catania op Sicilië, waar vanmiddag de overlevenden van weer een nieuw vluchtelingendrama worden verwacht, hebben ook bij het Griekse eiland Rhodos vandaag tientallen bootvluchtelingen schipbreuk geleden.
Er is nog weinig bekend over de mensen die omkomen bij hun vlucht naar Europa. Een onderzoeksteam van de Vrije Universiteit Amsterdam, geleid door hoogleraar migratie Thomas Spijkerboer, doet onderzoek naar de vluchtelingendoden op de Middellandse Zee.
Nieuwsuur volgt onderzoeker Tamara Last tijdens haar onderzoek in Gibraltar. Thomas Spijkerboer is te gast in de studio. En een gesprek met correspondent Kees Broere vanuit Afrika, waar de meeste vluchtelingen vandaan komen.
Wie zijn ze, waar komen ze vandaan, waar staan ze geregistreerd. Dat wil het onderzoeksteam van de vakgroep migratierecht aan de VU in kaart brengen. De cijfers die nu gebruikt worden zijn afkomstig van berichten in de Griekse, Italiaanse, Spaanse en Portugese pers.
Volgens Spijkerboer is er een betere manier om het werkelijke aantal doden te benaderen. Hij heeft een beurs gekregen om 3 jaar lang onderzoek te doen met een groep internationale onderzoekers naar het daadwerkelijke aantal sterfgevallen onder bootvluchtelingen.
Monnikenwerk
Het onderzoeksteam van de VU verricht monnikenwerk; ze gaan elke kustgemeente aan de Europese Middellandse Zeekust af (meer dan 800 plaatsen) om ter plekke op het gemeentehuis in het overlijdensregister te kijken, begraafplaatsen te bezoeken en met doodgravers te praten. Van iedere aangespoelde overledene zou er namelijk wel een akte van overlijden moeten zijn.
De onderzoekers van de VU weten dat het juiste aantal doden nooit boven water zal komen. Dit omdat ook veel mensen nooit aanspoelen, maar in de zee verdwijnen. De onderzoekers kunnen alleen aangespoelde doden tellen. De verwachting is dat het werkelijke aantal doden hoger ligt dan tot nu toe door de pers is geteld.
EU-overleg
Bij het EU-overleg in Luxemburg waar over de bootvluchtelingen wordt gesproken, zijn ook de Europese ministers aanwezig die over immigratie gaan. Voor Nederland is dat minister Ard van der Steur van Veiligheid en Justitie, voor andere landen is dat de minister van Binnenlandse Zaken.
Ze praten er samen met de Europese ministers van Buitenlandse Zaken over een aanpak voor het probleem. Vanmiddag liet EU-president Donald Tusk weten dat er aanstaande donderdag een extra EU-top komt over de problematiek rondom bootvluchtelingen.
Libië
Minister Bert Koenders van Buitenlandse Zaken herhaalde bij de start van het overleg dat alles in het werk moet worden gesteld om een nieuwe ramp met bootvluchtelingen te voorkomen. Hij pleit voor onder meer een betere aanpak van mensensmokkel, en wil dat er goed wordt gekeken naar de situatie in Libië.
Het grootste deel van de vluchtelingen die de oversteek naar Europa wagen, vertrekt vanuit Libië. Het is chaos in het Noord-Afrikaanse land en mensensmokkelaars plukken daar de vruchten van.