Bestuursvoorzitter Eelco Blok
NOS Nieuws

KPN verkoopt Belgische mobiele prijsvechter Base

KPN heeft een koper gevonden voor de Belgische mobiele dochter Base. Voor 1,3 miljard euro wordt het Belgische kabelbedrijf Telenet de nieuwe eigenaar.

Het gerucht dat Telenet zijn oog had laten vallen op Base deed al een paar weken de ronde. KPN was al vanaf maart bezig met de verkoop van de Belgische tak.

Door de overname kan prijsvechter Base zowel mobiele als vaste telefoondiensten in België aanbieden. Base had vorig jaar een omzet van 711 miljoen euro, 3,3 miljoen klanten en een marktaandeel in België van 21 procent.

Naast de overnamesom van 1,3 miljard euro houdt KPN ook een meerderheidsbelang in de netto-opbrengsten uit de lopende rechtszaak van Base tegen Belgacom. De zaak gaat over machtsmisbruik en wurgtarieven door Belgacom rond het gebruik van het netwerk begin jaren 2000. De schade voor concurrenten als Base zou rond de 2 miljard euro bedragen.

Focus

KPN wil zich focussen op de Nederlandse markt en verkoopt de buitenlandse dochters. KPN probeerde in 2012 Base te verkopen, maar trok de verkoopplannen in toen er onvoldoende werd geboden. Base had toen 1,8 miljard euro moeten opbrengen.

Twee jaar geleden werd voor 8,6 miljard euro de Duitse mobiele dochter E-Plus verkocht. Die verkoop werd ook ingegeven om te voorkomen dat het Mexicaanse América Móvil van Carlos Slim een te groot belang in KPN zou krijgen.

Het Belgische kabelbedrijf Telenet is naast telecomdiensten ook aanbieder van analoge en digitale televisie en breedbandinternet. Telenet is voor bijna 60 procent in handen van het Amerikaanse Liberty Global, ook eigenaar van kabelbedrijf Ziggo.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl