NOS NieuwsAangepast

KPN verkoopt Duitse dochter E-Plus

KPN verkoopt zijn Duitse dochterbedrijf E-Plus aan het Spaanse Telefónica. KPN krijgt 5 miljard euro voor het bedrijf plus 17,6 procent van de aandelen Telefónica Deutschland. In totaal is de deal daarmee 8,1 miljard waard. Dat heeft KPN bekendgemaakt bij de presentatie van de kwartaalcijfers.

KPN wil zich concentreren op zijn kerngebied, Nederland en België. Met de opbrengst van de verkoop van E-Plus wil KPN zijn financiële positie verbeteren. Het bedrijf wil volgend jaar ook weer dividend uitbetalen aan aandeelhouders.

Investeringen

Bij de opening van de beurs vandaag steeg het aandeel KPN zo'n 11 procent. Gisteren bevestigde KPN al geruchten over een mogelijke verkoop van E-Plus. Het aandeel steeg toen met bijna 13 procent.

Analist Jos Versteeg van Theodoor Gilissen heeft vraagtekens bij de deal. Hij verwacht dat de Duitse toezichthouder de verkoop afkeurt omdat Telefónica in Duitsland ook al de mobiele provider O2 in handen heeft. Een combinatie van O2 en E-Plus zou mogelijk te dominant worden.

KPN investeert momenteel veel in de opbouw van een 4G-netwerk in Nederland. Dat netwerk wordt nu versneld aangelegd. In het eerste kwartaal van volgend jaar moet het een landelijke dekking hebben.

Minder winst

De winst van KPN is in het tweede kwartaal fors teruggelopen en kwam uit op 108 miljoen euro. Een jaar geleden was dat nog 334 miljoen. De omzet was ook lager en kwam uit op 2,94 miljard euro, ruim 8 procent minder dan een jaar eerder.

Klanten van KPN belden en sms'ten minder. Het aantal klanten steeg licht, met 7000. Meer klanten kreeg KPN erbij voor digitale televisie, dat waren er 82.000 in een kwartaal. Op de zakelijke markt heeft het telecombedrijf het moeilijk. KPN kreeg minder orders binnen en er staat druk op de prijzen.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl