NOS Nieuws

Migranten Johannesburg bewapenen zich tegen haat

Vreemdelingenhaat in Johannesburg

De politie van Johannesburg heeft rubberkogels en flitsgranaten ingezet tegen buitenlandse migranten die zich met machetes hadden bewapend. Een fotograaf van persbureau Reuters zag hoe de agenten in een arme wijk in Oost-Johannesburg probeerden om de migranten te verspreiden.

De politie wist te voorkomen dat tientallen Zuid-Afrikanen de gewapende buitenlanders aanvielen.

De migranten, veelal afkomstig uit Zimbabwe, Mozambique en Malawi, zeggen dat ze zich met wapens moeten beschermen tegen de vreemdelingenhaat van de Zuid-Afrikanen.

In de afgelopen weken zijn migranten in verschillende steden aangevallen door de lokale bevolking die zegt dat de buitenlanders hun banen afpakken. Daarbij zijn in totaal vijf doden gevallen

Toevlucht

Afgelopen nacht zijn opnieuw winkels van buitenlanders in het oosten van Johannesburg aangevallen en geplunderd. Zo'n 200 buitenlandse families zochten hun toevlucht op een politiebureau.

Ook in de havenstad Durban waren gisteravond protesten tegen vreemdelingen. Duizenden Zuid-Afrikanen gingen er gisteravond de straat op om het vertrek van de migranten te eisen.

De protesten werden onlangs aangewakkerd Zulu-koning Goodwill Zwelithini. Die zei enige dagen geleden dat vreemdelingen "terug moeten naar hun eigen land". De koning liet later weten dat hij verkeerd was geciteerd.

Malawi kondigde gisteren aan zijn burgers uit Zuid-Afrika weg te halen. Het land heeft opvangkampen ingericht voor de gerepatrieerde landgenoten.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl