Tientallen mensen zijn gearresteerd
NOS Nieuws

Malawi haalt burgers weg uit Zuid-Afrika

Malawi heeft aangekondigd zijn burgers uit Zuid-Afrika weg te halen. Aanleiding is de nieuwe golf van geweld tegen buitenlanders. Die heeft in de stad Durban al aan zeker vijf mensen het leven gekost, onder wie een jongen van 14 jaar.

Het geweld tegen immigranten stak eind vorige maand de kop op. In Zuid-Afrikaanse kranten verschenen foto's van buitenlanders die met kapmessen waren bewapend om zich te beschermen. Nigeriaanse middenstanders hadden hun winkel gebarricadeerd met brandende autobanden om Zuid-Afrikaanse plunderaars te weren.

Doden bij geweld Zuid-Afrika

Hulpverleners melden dat ruim 2000 mensen in Durban in speciale opvangkampen zitten. Onder hen zouden 420 mensen uit Malawi zijn. In Malawi zijn ook kampen ingericht om teruggekeerde burgers op te vangen. Zimbabwe heeft het geweld ook veroordeeld, maar haalt nog geen burgers terug.

Gelukzoekers

In 1994 kwam in Zuid-Afrika officieel een eind aan de apartheid. Veel arme burgers uit andere landen trokken naar het zuiden om daar hun geluk te beproeven. Arme Zuid-Afrikanen zagen hen als een bedreiging. In 2008 kwamen bij geweld tegen buitenlanders 63 mensen om het leven.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl