Kamervoorzitter Anouchka Van Miltenburg
NOS Nieuws

Vaker kritiek op Van Miltenburg

Gisteren meldden bronnen aan Nieuwsuur dat Kamervoorzitter Van Miltenburg beschuldigingen aan het adres van GroenLinks-Kamerlid Voortman niet heeft besproken met de rest van het presidium, het dagelijks bestuur van de Tweede Kamer.

Het presidium vergadert vandaag weer en dan zal dit een van de belangrijkste onderwerpen zijn.

Het is niet de eerste keer dat er, al dan niet anoniem, kritiek is op Van Miltenburg. In de 2,5 jaar van haar voorzitterschap waren er verschillende incidenten.

Anouchka van Miltenburg werd na de verkiezingen van september 2012 voorzitter van de Tweede Kamer. Ze versloeg haar tegenkandidaten Arib van de PvdA en Schouw van D66. Daarvoor zat zij al bijna tien jaar in de Kamer voor de VVD.

Formatie

Nog in de week van haar benoeming was er een eerste incident. Toen Van Miltenburg voorzitter werd, was de kabinetsformatie aan de gang. Voor het eerst lag het initiatief in de formatie niet meer bij het staatshoofd, maar bij de Kamer. Desondanks vroeg Van Miltenburg koningin Beatrix de informateurs Kamp en Bos te ontvangen en een deel van de Kamer voelde zich daardoor overvallen.

Van Miltenburg noemde het bijpraten van de koningin later "niet meer dan een beleefdheidsbezoek". Ze beloofde de Kamer dat ze dit soort dingen voortaan van tevoren aan de fractievoorzitters zou melden.

Onheus

In april 2013 verliet Van Miltenburg geëmotioneerd de Kamer. Ze voelde zich onheus bejegend door CDA-leider Buma toen die haar partijdigheid verweet. Volgens Buma probeerde Van Miltenburg de aanvraag van een debat te sturen. Van Miltenburg zei later dat ze zich geraakt voelde, omdat haar integriteit in twijfel werd getrokken.

Later dat jaar uitten fractievoorzitters in de Volkskrant anoniem kritiek op het functioneren van de voorzitter en op de manier waarop ze debatten leidt. Daarbij vielen woorden als 'ongeschikt' en 'een lijdensproces'. Anderen distantieerden zich van de kritiek en vonden het ongepast om dit soort beschuldigingen anoniem via een krant naar buiten te brengen.

Steun

Vorige maand bood Van Miltenburg haar excuses aan, nadat ze een hoofdelijke stemming over een motie van de Partij voor de Dieren "much to do about nothing" had genoemd.

Van Miltenburg hield steeds de steun van de meerderheid van de Kamer, al wordt achter de schermen vaak over haar geklaagd. Naar verluidt zijn er ook vaak pittige discussies in het presidium. Daarin zitten behalve Van Miltenburg ook de ondervoorzitters van de Kamer.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl