Een datacenter
NOS Nieuws

Privacycoalitie: stop op wetgeving dataopslag

  • Nando Kasteleijn

    Techredacteur

  • Nando Kasteleijn

    Techredacteur

Een coalitie van 31 organisaties vraagt minister Van der Steur van Veiligheid en Justitie in een open brief wetgeving op te schorten die het opslaan van data op grote schaal mogelijk maakt. Volgens de groep moet er eerst een debat plaatsvinden en daarna door de minister een visie worden ontwikkeld op de privacybescherming van burgers.

Het kabinet introduceert steeds vaker maatregelen die volgens de groep organisaties niet zouden voldoen aan de uitgangspunten van de Nederlandse rechtsstaat. Het gevolg is dat de overheid op grote schaal gegevens van burgers verzamelt.

Daarnaast meent de coalitie dat de uitvoering van de wetten en het toezicht hierop niet in orde is.

Kentekens en taps

Van der Steur zegt in een reactie dat de opslag van bijvoorbeeld bel- en internetgegevens "ongelooflijk belangrijk" is voor de opsporing van criminelen. "Ik noem een zaak als die van Robert M. waarbij honderd kinderen bevrijd zijn uit een misbruiksituatie dankzij dat soort gegevens." Nu de huidige versie van de wet onlangs door de rechter is vernietigd, wil hij zo snel mogelijk met een nieuwe wet komen waardoor hij de gegevens weer kan bewaren.

De privacygroep vraagt Van der Steur om deze wet tijdelijk niet te behandelen, samen met onder andere de wet die kentekens registreert en de wet die het ongericht tappen op de kabel mogelijk moet maken.

Internetproviders ontbreken

De open brief is ondertekend door tientallen verschillende organisaties, waaronder Bits of Freedom, Amnesty International en de verenigingen van journalisten en van strafrechtadvocaten. Van der Steur zegt met deze organisaties in overleg te gaan.

Opvallende afwezigen zijn grote internetproviders zoals Vodafone, KPN en Ziggo. Vodafone laat weten niet actief benaderd te zijn, "zover we dat nu kunnen overzien". De organisatie van de brief bevestigt dat Vodafone "omwille van de tijd" niet is benaderd.

De provider gaat de brief goed bestuderen en bekijken of Vodafone deze kan onderschrijven. "Maar een heldere visie en een publiek debat juichen wij zeker toe", aldus een woordvoerder.

Ook Ziggo laten weten niet te zijn gevraagd door de organisatie. Of er vanuit het bedrijf alsnog een handtekening volgt, wordt in het midden gelaten. "We worden graag eerst door de organisatie benaderd", aldus een woordvoerder.

T-Mobile is ook niet benaderd, bevestigt een woordvoerder. "Wij vinden privacy wel heel belangrijk, maar volgen daarin gewoon de wet. We gaan nog even bekijken of we de open brief gaan onderschrijven."

KPN was nog niet bereikbaar voor commentaar.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl