Smartphones en tablets

Rechter haalt streep door bewaarplicht privédata

Internetproviders hoeven geen bel-, internet- en mailgegevens meer te bewaren. De voorzieningenrechter heeft de wet die ze daartoe verplichtte buiten werking gesteld. Het belang van privacy weegt zwaarder, vindt de rechter.

Telecombedrijven BIT, SpeakUp en Voys, de Nederlandse Vereniging van Strafrechtadvocaten, de journalistenvakbond NVJ en de stichting Privacy First hadden samen een kort geding aangespannen tegen de Nederlandse staat.

De advocaat van die partijen vindt het terecht dat de rechter privacy zwaarder laat wegen. “De rechter heeft een einde gemaakt aan het verplicht bewaren van communicatiegegevens van iedereen, inclusief niet-verdachte burgers." Bovendien is de uitspraak volgens de advocaat in lijn met adviezen van het College Bescherming Persoonsgegevens en de Raad van State.

Goed nieuws dat de rechter privacy zwaarder laat wegen

Sinds 2009 zijn telecombedrijven verplicht om gegevens van klanten een jaar te bewaren. Het Europese Hof oordeelde in 2013 echter dat het massaal opslaan van bel- en internetdata een zware aantasting van de privacy van gebruikers is.

Nederlandse internetproviders zaten daardoor in een spagaat. Ze werden door de Nederlandse wet verplicht gegevens te bewaren, terwijl dat van de Europese wetgeving niet mag.

De advocaat van de klagers noemt de uitspraak geen verrassing. “De Nederlandse wet was in strijd met het Europese recht. Dat is nu rechtgezet.”

Het ministerie van Veiligheid en Justitie wil nog niet inhoudelijk reageren. De uitspraak wordt bestudeerd, zegt een woordvoerder.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl