Kort geding tegen bewaarplicht data
De opslag van bel-, internet- en mailgegevens moet per direct stoppen. Dat eist internetprovider BIT samen met de Nederlandse Vereniging van Strafrechtadvocaten, de journalistenvakbond NVJ en de stichting Privacy First. Samen spannen zij een kort geding aan tegen de Nederlandse Staat.
Sinds 2009 zijn telecombedrijven verplicht om gegevens van klanten een jaar te bewaren. Het Europese Hof oordeelde afgelopen voorjaar echter dat het massaal opslaan van bel- en internetdata een zware aantasting van de privacy van gebruikers is.
Massale opslag voortzetten
Daardoor zitten telecombedrijven in een spagaat. "Aan de ene kant worden wij door de wet verplicht om gegevens van onze klanten te bewaren. Terwijl dat volgens Europese regelgeving niet meer mag. Daardoor lopen wij het risico dat we hiervoor aansprakelijk worden gesteld door onze klanten," zegt Alex Bik van BIT in het NOS Radio 1 Journaal.
Minister Opstelten maakte onlangs bekend dat hij de wet wil aanpassen, maar dat hij de grootschalige opslag van gegevens wel wil voortzetten. Opstelten wil alleen de toegang tot die gegevens beperken door een rechter te laten beslissen of data in een onderzoek mogen worden gebruikt.
"Het is te zot voor woorden dat de Nederlandse regering zich niet aan de wet houdt. Het Europees Hof en de Raad van State hebben allebei aangegeven dat deze wet in strijd is met allerlei grondrechten", aldus Bik.
Terrorismebestrijding
Justitie kan de bel- en internetgegevens onder meer gebruiken bij het bestrijden van terrorisme. In het voorjaar bleek dat politie en opsporingsdiensten amper gebruik maken van opgeslagen internetdata. De politie zou te weinig kennis in huis hebben.