Een nieuwe hobbel in de verkoop van ABN-Amro. De staatsbank heeft 'onvoldoende inzicht' in de nevenfuncties en privébelangen van haar eigen commissarissen. Dat blijkt uit geheime documenten van De Nederlandsche Bank die Het Financieele Dagblad in handen heeft.
Te gast is FD-journalist Vasco van der Boon.
Lees hier de bief van DNB aan ABN Amro of via de website van het FD.
Eisen
Ook is de regeling om handel met voorkennis te voorkomen bij de bestuurders niet op orde. Deze kritiek heeft De Nederlandsche Bank in februari per brief meegedeeld aan het ABN-bestuur.
Pas in de loop van dit jaar hoopt ABN-Amro te voldoen aan de eisen die toezichthouder stelt om vermenging van privébelangen en de belangen van de bank of handel met voorkennis bij ABN-Amro te voorkomen.
Afgelopen vrijdag zou het kabinet een besluit nemen over de verkoop van de staatsbank, maar zag daar op het allerlaatste moment van af. De aankondiging van de beursgang werd uitgesteld na commotie over een salarisverhoging voor de top van de staatsbank.
Naast de omstreden salarisverhoging werd deze maand ook al bekend dat de bank de regering in een laat stadium had geïnformeerd over fraude bij een filiaal in Dubai, terwijl de bank hiervan in de zomer van 2014 al op de hoogte was.
Storm aan kritiek
Daarnaast berichtte Het Financieele Dagblad afgelopen zaterdag dat de staatsbank corruptierisico's onvoldoende zou aanpakken.
In een poging de relatie tussen het bestuur van ABN-Amro en het kabinet te herstellen, maakte de bank zondag bekend dat het bestuur alsnog afziet van de salarisverhoging. De storm aan kritiek is volgens de bank schadelijk voor klanten, ABN-medewerkers en het vertrouwen van het publiek in ABN Amro.Minister van Financiën Dijsselbloem verwelkomde het besluit.
Dijsselbloem vindt dat de raad van bestuur op deze manier een belangrijke bijdrage levert aan het herstel van rust en vertrouwen rond de bank. Het kabinet zal zich opnieuw buigen over de start van de voorgenomen beursgang.