Reconstructie: hoe V&D door het oog van de naald kroop

V&D was vorige maand dichter bij een faillissement dan tot nu bekend was. Een speciaal team bereidde in het diepste geheim een surseance-aanvraag voor. Dat blijkt uit gesprekken die Nieuwsuur voerde met direct betrokkenen bij de redding van het grootste warenhuis van Nederland. Als V&D zijn deuren had moeten sluiten, waren ruim tienduizend mensen hun baan kwijt geweest.

Nieuwsuur voerde tal van gesprekken met direct betrokkenen op hoog niveau: onder anderen mensen van V&D, Sun Capital, vastgoedeigenaren en vakbonden. Te gast vanavond is: John van der Ent, sinds 1 maart de nieuwe topman van V&D. Wat is de toekomst van het warenhuis?

Reconstructie: hoe V&D door het oog van de naald kroop

Hard ingrijpen

Zo blijkt dat ruim een jaar geleden het financieel al zó slecht ging met V&D, dat de warenhuisketen bij de afdeling Bijzonder Beheer van de banken terecht komt. Het bedrijf lijdt tientallen miljoenen verlies per jaar.

En het wordt niet beter. Door de warme nazomer en de zachte herfst blijft het bedrijf met flinke voorraden zitten. Als de maand december ook tegenvalt, zit er niets anders op dan hard in te grijpen.

Het was een dictaat: we gaan geen huur betalen en daarna gaan we veel minder betalen

Nechemja de Bruijn, IEF Capital over de brief

Té hard

De huisbanken ING, Rabobank en ABN Amro willen het krediet alleen verlengen als V&D drastische maatregelen neemt. Dat doet het management van V&D in overleg met eigenaar Sun Capital, een Amerikaanse investeringsmaatschappij. Vastgoedeigenaren krijgen per brief te horen dat V&D vier maanden geen huur wil betalen en daarna structureel veel minder.

Medewerkers horen dat ze 5,8 procent van hun salaris moeten inleveren. De boodschap komt hard aan. De communicatie was on-Hollands en achteraf té hard, verklaren vrijwel alle betrokkenen aan Nieuwsuur.

Topje van de ijsberg

IEF Capital, de grootste verhuurder van V&D panden, spant vrijwel direct een kort geding aan. Het bedrijf eist dat V&D vier toplocaties ontruimt als er geen huur betaald wordt. Ook de vakbonden nemen juridische stappen tegen het warenhuis.

Volgens ingewijden waren deze rechtszaken slechts het topje van de ijsberg. Er zouden meerdere verhuurders op het punt hebben gestaan een rechtszaak te beginnen tegen V&D.

23 Januari kwam code rood van onze kredietverzekeraar. Op dat moment hebben wij besloten die levering te staken

Hans Willem Cortenraad, directeur leverancier CB

V&D staat met de rug tegen de muur. Maandag 9 februari moeten er grote rekeningen aan leveranciers worden betaald. Enkele leveranciers hebben al besloten leveranties aan V&D te staken. Ze zijn simpelweg niet meer verzekerd om spullen aan V&D te leveren.

De banken en aandeelhouder Sun Capital willen alleen met geld over de brug komen, als V&D flink in de kosten snijdt. En daarvoor moeten verhuurders en personeel meewerken.

Unieke redding

Dinsdag 3 februari komen vrijwel alle verhuurders van V&D panden bij elkaar op het kantoor van Cushman & Wakefield aan de Zuidas in Amsterdam. Ook V&D komt langs, maar blijft bij de boodschap: zonder deal met de verhuurders is V&D de week erna ten dode opgeschreven.

Wat normaal vrij ongebruikelijk is, gebeurt enkele dagen later toch: V&D besluit inzage in de boeken te geven. Er is weliswaar een acuut liquiditeitsprobleem, maar voor de lange termijn is er hoop, zo lijkt het.

Volgens vastgoedadviseur Jeroen Lokerse van Cushman & Wakefield is er een klassiek prisoners dilemma. De belangen liggen ver uit elkaar. Maar ook blijkt dat iedereen gebaat is bij een redding van het warenhuis. De partijen besluiten toch met elkaar om de tafel te gaan. Verhuurder IEF vraagt om uitspraak in het kort geding aan te houden.

Kleden durfinvesteerders V&D uit?

Buffer

In het weekend van 7 en 8 februari vindt intensief overleg plaats tussen V&D, verhuurders en banken. Op het kantoor van Cushman & Wakefield komen de vastgoedeigenaren tot een principeakkoord met V&D. Ze geven V&D een voorwaardelijke korting van 24 miljoen in ruil voor nader te bepalen teruggave van vierkante meters winkelruimte.

Ook de banken en Sun Capital, de Amerikaanse investeringsmaatschappij en eigenaar van V&D, onderhandelen flink. Er moet werkkapitaal komen, maar wie betaalt wat?

Grote afwezige in Amsterdam is Sun Capital. Het management van V&D zit als een buffer tussen de banken in Nederland en de investeerder in London en Boca Raton. Sun verklaart achteraf aan Nieuwsuur dat aanwezigheid van Sun voor te veel afleiding zou hebben gezorgd.

Na een nacht, een ochtend en een middag onderhandelen komt om vijf voor drie ’s middags het verlossende woord: 'V&D is gered'.

Op de schop

V&D heeft nu weer 105 miljoen aan werkkapitaal en zou twee jaar vooruit kunnen. Toch staan de seinen niet op groen. Er is geen akkoord met de vakbonden, enkele verhuurders hebben toch een rechtszaak aangespannen en met de overige verhuurders moet V&D snel om tafel, want die willen in ruil voor hun huurkorting winkelruimte terug.

'We moeten nog 20 procent van de oplossing'

Daarnaast zeggen retail-deskundigen dat de formule van V&D flink op de schop moet: minder vierkante meters, meer online en een beter huismerk.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl