Chinese premier: 7 procent groei 'het nieuwe normaal'
Het zal nog lastig worden om de Chinese economie met 7 procent te laten groeien, zoals de schatting is. Dat zei de Chinese premier Li Keqiang op een persconferentie na het jaarlijkse Nationale Volkscongres.
Vorige week maakte de premier bekend dat de economische groei dit jaar afneemt van 7,5 naar 7 procent, het laagste groeicijfer in bijna een kwart eeuw. In zijn afsluitende toespraak noemde hij 7 procent groei vandaag "het nieuwe normaal". Hij zei dat de regering wel zal ingrijpen als de 7 procent niet gehaald dreigt te worden.
Internet
In ruim anderhalf uur beantwoordde de Chinese premier vragen van binnen- en buitenlandse media. De nadruk lag daarbij op de lagere groeiverwachtingen. “We staan voor de uitdaging onze economie te hervormen van een industriële naar een meer servicegerichte en innovatieve economie", zei de premier. “Daarvoor hopen we meer werk te creëren in de online business en e-commerce.”
Als vertegenwoordiger van de 'nieuwe' online media kreeg ook een verslaggever van de nieuwssite The Huffington Post de kans om een vraag te stellen. Opmerkelijk, want journalisten van The Huffington Post kregen tot dit jaar geen persaccreditatie van de Chinese autoriteiten, omdat ze in de ogen van China geen ‘officiële’ media zijn.
Smog
De vraag was meteen een gevoelige, want er werd verwezen naar de in China gecensureerde documentaire Under the Dome, over het grote smogprobleem in het land. De vraag was of het waar is dat grote staatsbedrijven, zoals staatsoliebedrijf Sinopec, proberen te voorkomen dat de overheid iets aan het smogprobleem doet.
“Vorig jaar verklaarde ik de oorlog aan de smog”, zei de premier daarop, “maar ik moet toegeven dat we niet aan de verwachtingen van het volk hebben kunnen voldoen. Het komende jaar zullen we onverminderd doorvechten en alle vervuilers zullen dat merken.”
De persconferentie van Li Keqiang kwam aan het eind van het anderhalve week durende Volkscongres, waarbij bijna 3000 parlementsleden uit het hele land besluiten hebben genomen over de koers voor het komende jaar. Zowel het parlement als de persconferentie wordt vaak gezien als een toneelstuk, omdat de meeste zaken al achter gesloten deuren zijn besloten en de vragen van tevoren ter goedkeuring zijn ingediend.
Het gerucht ging dat dit jaar vrijere vragen gesteld konden worden en soms leek het daar ook op. Bijvoorbeeld toen een verslaggever van de Oostenrijkse ORF de vraag stelde wat China vindt van het Russische optreden in Oekraïne en de annexatie van de Krim. China heeft zich daar tot nu toe nooit duidelijk over uitgelaten. Premier Li zuchtte daarop diep en het duurde even voordat hij antwoordde, alsof hij zich overvallen voelde. Uiteindelijk zei hij dat het een complex probleem is en dat China hoopt op een diplomatieke oplossing.
Achteraf bleken alle vragenstellers van tevoren hun vragen te hebben ingediend, ook de ORF. De Chinese premier die vragen van media beantwoordt: het is dus nog steeds een goed gespeeld toneelstuk.