Screenshot 'Under the Dome'

Chinese smogdocumentaire geblokkeerd

De Chinese kijkcijferhit Under the Dome is geblokkeerd door de Chinese overheid. De kritische documentaire over luchtvervuiling in China werd binnen een week honderden miljoenen keren bekeken op Chinese websites.

De documentaire is gemaakt door Chai Jing, die vroeger voor de Chinese staatstelevisie werkte. De titel Under the Dome verwijst naar de smog waar Chinezen in de grote steden elke dag mee te maken hebben.

Under the Dome was de afgelopen week voor veel Chinezen hét onderwerp van gesprek. De afgelopen jaren is er een groeiende angst onder de Chinese middenklasse voor de vervuiling van lucht, water en grond.

Marieke de Vries over de smog

Het was opmerkelijk dat China de documentaire toestond op internet, omdat daarin kritiek werd geuit op het ministerie van Milieu. De opdracht voor het blokkeren ervan kwam van de propaganda-afdeling van de Communistische Partij, schrijft The New York Times.

Ook een groot interview met Chai Jing in de People’s Daily, een krant van de Chinese overheid, is verwijderd.

Veelvoorkomend probleem

De minister van Milieubescherming Chen Jining gaf vandaag een persconferentie tijdens het Nationale Volkscongres. Daarin zei hij dat China meer moet doen om vervuiling tegen te gaan. Hij benadrukte wel dat het milieu een veelvoorkomend probleem is, waar elk land mee te maken heeft.

Dat Volkscongres, waarin de Chinese leiders hun nieuwe plannen bekendmaken, is ook de mogelijke reden dat de documentaire geblokkeerd is. In een uitgelekte instructie van de overheid staat dat Chinese media alleen mogen schrijven over die nieuwe plannen. Alle artikelen over Under the Dome moesten daarom offline worden gehaald.

Chen Jining, Chinese Minister van Milieubescherming tijdens het National People's Congress

Het verbod kwam precies op schema. Het engste ding in dit land is niet de smog, maar de kwade hand achter de smog.

Yuanguobao, een gebruiker op Weibo

De documentaire is in China wel nog op wat minder bekende internetsites te bekijken, of via een VPN-verbinding. Hier gaat dat een stuk makkelijker (als je Chinees verstaat):

Deel artikel: