Houdt het bestand in Oost-Oekraïne het?
Enkele uren na het ingaan van de wapenstilstand in Oost-Oekraïne beschuldigen de strijdende partijen elkaar van het schenden van het bestand.
De afgesproken wapenstilstand geldt in de Oost-Oekraïense regio's Donetsk en Loegansk. De leiders van Oekraïne, Rusland, Duitsland en Frankrijk bereikten donderdag in Minsk een akkoord over het bestand, maar afgesproken werd dat het dit weekend pas zou ingaan.
Volgens een Oekraïense veiligheidsfunctionaris zou er gevuurd zijn vanuit een gebied dat in handen is van de rebellen. Tegelijkertijd zegt een rebellenleider dat Oekraïense militairen in Debaltsevo mortiergranaten hebben afgevuurd op zijn strijders.
Debaltsevo is een strategisch belangrijk stadje aan het front. Het blijft onduidelijk wat de status van die stad is. Volgens rebellenleider Zachartsjenko zijn er geen afspraken gemaakt over Debaltsevo, maar hebben zijn strijders de stad omsingeld.
Oekraïne stuurde gisteren nog extra manschappen en tanks naar het front bij Debaltsevo. De gespannen situatie daar kan volgens correspondent Gert-Jan Dennekamp een breekpunt vormen in het uitvoeren van het akkoord.
Vanochtend twitterde Dennekamp dat het rustig is in Artemovsk. Ook in Donetsk is het rustig, melden collega-journalisten.
Telefoontjes
De opstellers van het Minsk-akkoord hebben gisteravond telefonisch contact gehad met elkaar. Eerder op de dag had president Porosjenko bondskanselier Merkel en president Hollande bedankt voor hun "inzet om de vrede te herstellen".
Ook heeft Porosjenko gebeld met de Amerikaanse president Obama. De twee hebben de wapenstilstand en de situatie rond Debaltsevo besproken. De Verenigde Staten zijn overigens niet betrokken bij het akkoord van Minsk.
Op Twitter heeft Porosjenko een foto geplaatst, waarop te zien is hoe hij in een kerk een kaars aansteekt. "We bidden voor vrede", zegt hij daarbij.