Johan Boerman / NOS

Rond 23.00 uur Nederlandse tijd moet in Oost-Oekraïne een wapenstilstand ingaan. Maar vanmiddag nog stuurde het Oekraïense leger extra manschappen en tanks naar het front bij Debaltsevo. Dat is de waarneming van NOS-verslaggever Gert-Jan Dennekamp.

Dennekamp probeerde vandaag om in de buurt van Debaltsevo te komen - tevergeefs. Dertig kilometer voor het strategisch belangrijke stadje werd hij tegengehouden door het Oekraïense leger. De weg naar Debaltsevo werd op dat moment zwaar onder vuur genomen door de separatisten.

Zo lang als wij er waren, werden alleen maar versterkingen en zware wapens aangevoerd.

Gert-Jan Dennekamp

Dennekamp was vertrokken vanuit Artjomovsk, op ruim veertig kilometer van het front. "De weg tussen die plaatsen is voor het Oekraïense troepen een levensader", zegt hij. "Het leger is bij Debaltsevo omsingeld door rebellen."

Onderweg kwam onze verslaggever bijna alleen maar militairen tegen. Soms werd een kapotte tank afgesleept, maar hoofdzakelijk zag hij extra tanks richting Debaltsevo rijden. "Zo lang als wij er waren, werden alleen maar versterkingen en zware wapens aangevoerd."

Gert-Jan Dennekamp: versterkingen richting het front

'Weinig vertrouwen'

Terug in Artjomovsk zegt Dennekamp dat het zeer de vraag is of het bestand na middernacht wordt nageleefd. "Als je kijkt naar de laatste dagen en uren, kun je daar weinig vertrouwen in hebben", zegt hij. "Het kan natuurlijk op slag veranderen, als alle partijen inderdaad uitvoering geven aan het Minsk-akkoord. Maar de voortekenen zijn niet goed."

Dat komt volgens Dennekamp vooral omdat zowel het Oekraïense leger als de separatisten aanspraak maken op Debaltsevo. "De rebellen zeggen hardop dat in Minsk is besloten dat Debaltsevo van hen is. Het Oekraïense leger zegt: wij zitten daar, dus de stad is van ons. Beide partijen willen erom vechten."

Ondertussen heeft de Amerikaanse ambassade in Moskou satellietbeelden gepubliceerd, waarop Russische artillerieposities rond Debaltsevo te zien zouden zijn. Die zouden ook worden bediend door Russische militairen. "Ik kan dat hier niet verifiëren. Maar het betekent wel dat de strijd rond Debaltsevo nog niet is gestreden."

STER reclame