Steeds meer bootvluchtelingen komen om
Het lijkt erop dat er opnieuw een grote ramp is gebeurd met bootvluchtelingen op de Middellandse Zee. VN-vluchtelingenorganisatie UNHCR denkt dat honderden mensen zijn verdronken toen zij met rubberboten van Libië naar Europa onderweg waren.
Het is niet de eerste keer dat het misgaat op de Middellandse Zee. Alleen al in 2014 kwamen duizenden bootvluchtelingen om het leven.
Verdrinken
Veel slachtoffers kwamen om door verdrinking. De bootjes waarmee de vluchtelingen de Middellandse Zee proberen over te steken zijn erg gammel en niet bestand tegen hoge golven en harde wind.
Soms sterven ze op een andere manier. Zo kwamen in juni vorig jaar zo'n dertig mensen om door verstikking. De boot waarop ze zaten was overvol. Ook sterven bootvluchtelingen soms door honger en dorst.
Het aantal omgekomen bootvluchtelingen is de afgelopen jaren volgens UNHCR fors gestegen. In 2012 kwamen 500 mensen om toen ze naar Europa probeerden te vluchten. In 2013 waren dat er naar schatting 600 en in 2014 ruim 3400.
De oversteek van de Middellandse Zee is daarmee de dodelijkste route voor bootvluchtelingen wereldwijd. Deskundigen denken dat die stijging zal doorzetten.
Ruzie
Vrijwel elke maand van 2014 kwamen er vluchtelingen om. In mei was er een groot ongeluk. Toen verdronken 200 mensen voor de kust van Libië. In augustus kwamen zo'n 150 mensen om, ook bij Libië.
September was een erg slechte maand. In een paar dagen tijd kwamen zo'n 1100 vluchtelingen om het leven, bij verschillende incidenten. Zo zonk op zondag 14 september een vissersboot met 400 opvarenden. De boot was in de problemen gekomen door slecht weer.
Een paar dagen daarvoor lieten mensensmokkelaars een boot met 500 vluchtelingen op volle zee zinken, nadat de partijen ruzie hadden gekregen.