Het grootste terrorismeproces ooit in België is begonnen. Alle 45 leden van de terroristische groepering Sharia4Belgium zijn veroordeeld. Hun leider, Fouad Belkacem, krijgt twaalf jaar gevangenisstraf. Hij is volgens de rechter de oprichter en leider van de groep die jongeren indoctrineerde met gewelddadig salafisme.
Ondanks de maatregelen die tegen Syriëgangers worden getroffen, sluiten Europese jongeren zich nog steeds aan bij IS. Maar wat gebeurt er als ze in Irak of Syrië aankomen? In het boek Inside ISIS: The Army of Terror wordt beschreven hoe nieuwelingen worden opgeleid tot de wreedste strijders.
De schrijvers, Michael Weiss en Hassan Hassan, spraken met tachtig IS-strijders die zijn opgeleid in zo'n trainingskamp. Daar wordt strijders geleerd dat extreem geweld gerechtvaardigd is. Hassan komt oorspronkelijk uit een IS-dorp en kon zo gemakkelijker met strijders in contact komen.
Bij IS, en dan?
Nieuwe IS-leden zitten twee weken tot een jaar in trainingskamp. Daar krijgen ze militaire training die vergelijkbaar is met die van westerse legers, zegt Weiss. Er is één groot verschil: het belangrijkste onderdeel van de training is de sharia-les.
"Imams in trainingskampen zijn heel overtuigend", vertelt Weiss. "De meeste strijders vertelden ons dat ze voor hun komst naar IS niet streng gelovig waren, of zelfs helemaal niet geloofden. Maar in het kamp leerden ze de 'ware islam' kennen. De gerekruteerde strijders worden psychologisch helemaal kapotgemaakt en dan weer opgebouwd."
Seksslaaf
Een van de strijders die de schrijvers spraken, is Abdul Aziz. "Hij werd via Skype gerekruteerd door IS", vertelt Weiss. Als lid van Islamitische Staat kreeg hij een minderjarig meisje als seksslaaf. "Hij liet ons een foto van haar zien en vertelde zonder schaamte dat hij haar had verkracht. En dat hij een aantal mensen heeft onthoofd. Alsof het de normaalste zaak van de wereld is."
Toch is Abdul Aziz volgens Weiss geen psychopaat: "Zijn ouders vertelden dat hij vroeger een hele normale, lieve jongen was."
Handleiding voor verkrachtingen
"Voor alle brute daden zijn regels", zegt Weiss. "Er is bijvoorbeeld een handleiding voor verkrachtingen: bij een minderjarige maagd werkt het anders dan bij een vrouw die geen maagd meer is. Allemaal om de schijn te wekken dat het geoorloofd is. De strijders die we spraken, tonen ook geen enkel berouw. Ze geloven écht dat ze iets goeds doen."
IS-strijders die toch problemen hebben met het geweld, worden weer teruggestuurd naar het trainingskamp voor religieuze 'heropvoeding'. Eenmaal in het kamp is er geen weg meer terug. “IS wil niet dat je teruggaat en vertelt wat er allemaal gebeurt. Als ze merken dat je wil ontsnappen, word je vrijwel zeker geëxecuteerd", zegt Weiss.