NOS Nieuws

Sharia4Belgium is terroristische groep

Rechtszaak Sharia4Belgium

Sharia4Belgium was een terroristische organisatie die van plan was om misdrijven te plegen in België of daarbuiten. Dat heeft de rechtbank in Antwerpen gezegd. Volgens de rechter indoctrineerde Sharia4Belgium jongeren met gewelddadig salafisme.

Verder bereidde de organisatie tientallen jongeren voor op een gewapende strijd in Syrië, en stuurde ze uiteindelijk ook daar naartoe.

Kruisgesprek Joris van Poppel

12 jaar cel

Alle 45 leden zijn veroordeeld. Hoofdverdachte Fouad Belkacem krijgt twaalf jaar gevangenisstraf en een boete van 5000 euro. Hij is volgens de rechter de oprichter en leider van de terroristische groep. Belkacem ontkent dat hij jongeren heeft aangezet om naar Syrië te gaan. Volgens hem waren de leden van Sharia4Belgium juist de 'crème de la crème' van de Vlaamse moslims.

Andere leiders van de groep kregen hogere straffen, tot vijftien jaar. De rechter besloot daartoe omdat Belkacem niet naar Syrië is gegaan, in tegenstelling tot de andere leiders.

Nederlander

De meeste gewone leden moeten vijf jaar de gevangenis in en een boete betalen van 2500 euro. Ook de Nederlander Redouan Akdim kreeg vijf jaar celstraf en een boete. Hij heeft een Nederlands paspoort, woonde lange tijd in België en zit nu in Syrië.

Fouad Belkacem (midden, met zwart gewaad) op een rechtbanktekening

Jejoen Bontinck

Kroongetuige Jejoen Bontinck heeft een voorwaardelijke celstraf gekregen van 40 maanden. Volgens de rechter koos hij zelf voor Sharia4Belgium. De advocaat van Bontinck had gevraagd om vrijspraak voor zijn cliënt, omdat die zou zijn gehersenspoeld door Belkacem. Volgens de rechter werd Bontinck wel geïndoctrineerd, maar is dat iets anders dan gehersenspoeld.

Jejoen Bontinck vertrok naar Syrië om te vechten en werd door zijn vader teruggehaald naar België.

Alleen bekeringen

Sharia4Belgium werd in 2010 opgericht en eind 2012 opgeheven. Tientallen leden zijn daarna naar Syrië getrokken om daar te vechten bij IS en Al-Nusra. Volgens de verdediging waren er wel bijeenkomsten en bekeringen op straat maar is niemand naar Syrië gestuurd.

Jejoen Bontinck

Volgens de rechter staat van alle 45 leden vast dat ze lid of leider waren van de terreurgroep. Slechts negen van hen waren bij het proces aanwezig; de rest zit in Syrië of is daar inmiddels gesneuveld. Volgens de rechter zijn ze toch allemaal berecht omdat van geen enkele verdachte officieel vaststaat dat hij is overleden.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl