NOS Nieuws

Gemeenten dwars bij ouderbijdrage Jeugd GGZ

  • Ardi Vleugels

    Researchredacteur zorg

  • Ardi Vleugels

    Researchredacteur zorg

Steeds meer gemeenten willen af van de ouderbijdrage in de Jeugd GGZ. Zandvoort, Haarlem en Den Haag zijn er al mee gestopt. Nu zijn ook Amsterdam en Rotterdam dit van plan. De gemeenten gaan daarmee in tegen landelijk beleid.

Sinds 1 januari moeten ouders een bedrag betalen voor een behandeling van hun kind in de geestelijke gezondheidszorg, om bij te dragen aan het dagelijks levensonderhoud van een kind in een instelling of pleeggezin. De gemeente moet deze eigen bijdrage innen. De gedachte erachter is dat ouders die kosten ook hebben als hun kind thuis is. Per jaar krijgen zo’n 10.000 kinderen met de maatregel te maken.

Domino-effect

Zandvoort en Haarlem zijn de eerste gemeenten die de ouderbijdrage helemaal niet meer innen, omdat ze de wet onuitvoerbaar vinden. Het zou meer geld kosten dan het de gemeenten oplevert. Den Haag doet het alleen nog voor behandelingen waarbij overnachten noodzakelijk is en noemt de wet “een administratief gedrocht”.

In Den Haag speelt ook mee dat de wet “onnodige drempels opwerpt voor ouders die hulp zoeken voor hun kind”. De wethouders in Rotterdam en Amsterdam willen ook af van de ouderbijdrage in de huidige vorm en overwegen nu dit "Haagse model". Komende dinsdag besluiten ze over de manier waarop ze de bijdrage precies willen afschaffen of opschorten.

Ook in Utrecht, Nijmegen, Amstelveen, Den Bosch, Zaanstad en Almelo staat de eigen bijdrage nu ter discussie. In Utrecht heeft onder meer D66, de partij van wethouder die erover gaat, om opschorting gevraagd. Die gemeente wil nu geen nadere toelichting geven.

De VNG benadrukt dat gemeenten zich gewoon aan de wet moeten houden, ook al is het systeem om dat te doen nog niet op orde. De belangenorganisatie voor gemeenten denkt dat gemeenten alleen aanloopproblemen hebben.

In gesprek

Staatssecretaris Van Rijn zegt dat hij in gesprek gaat met de VNG om te horen wat de bezwaren zijn. Voorlopig treedt hij niet op tegen gemeenten die de bijdrage niet meer innen. Het ministerie wijst er ook op dat er mogelijkheden zijn om mensen met minder geld tegemoet te komen.

Ook veel Tweede Kamerleden zijn kritisch over de maatregel. Er zijn meerdere moties over ingediend. Over twee recente moties, van de SP, wordt komende dinsdag gestemd.

De achterban van de PvdA eiste eerder dat de maatregel van tafel gaat. De PvdA-leden noemden hem discriminerend, omdat ouders van kinderen die met een lichamelijke ziekte in een ziekenhuis worden opgenomen, ook geen eigen bijdrage betalen.

Maar de PvdA-fractie in Den Haag wilde eerst onderzoek naar de gevolgen ervan. Dat onderzoek loopt nu.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl